Dveri traže ostavku ministra zbog nezakonitog smanjena budžeta

Ukupan budžet koji je Vlada Srbije u 2021. godini namenila za poljoprivredu je „protivzakonito“ manji za oko 13,25 milijardi dinara, zbog čega resorni ministar Branislav Nedimović treba da podnese ostavku, ocenio je danas potpredsednik pokreta „Dveri“ Milovan Jakovljević.

Piše: Beta 27. februara 2021.

Nedimović Foto: Beta/Miloš Miškov

Jakovljević je u saopštenju naveo da je minimalni zakonski iznos za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju pet odsto ukupnog državnog budžeta, odnosno 57,73 milijardi dinara prema računu za 2021. godinu.

Nasuprot tome, u budžetu je za ovu namenu opredeljeno oko 52,82 milijardi dinara, ustvrdio je Jakovljević.

Predstavnik „Dveri“ naveo je i da se transferom finansijskih sredstava sa pozicije na poziciju dodatno smanjuje budžet za poljoprivredu, kako bi se „zakrpile budžetske rupe“.

Jakovljević je kao primer naveo smanjenje sredstva za direktna plaćanja, osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnju i za mere ruralnog razvoja.

On je dodao i da su smanjenjem subvencija sa 5.200 na 4.000 dinara po hektaru poljoprivrednici „zakinuti“ za oko 3,52 milijarde dinara ili za oko 30 miliona evra.

„Po svim osnovama kao i protivzakonitim smanjenjem budžeta za podsticaj poljoprivrede i ruralnog razvoja, Vlada Srbije je ukupna davanja za poljoprivredu zakinula i smanjila za oko 13,25 milijardi dinara ili za oko 112,68 miliona evra, što je 199,79 evra po registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu“, ocenio je Jakovljević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *