Subvencije Uncategorized Vesti

Poljoprivrednici izveli traktore na ulice

utorak, 09. avgusta 2022.

Poljoprivrednici okupljeni u Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije protestuju danas širom Srbije. Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi protesta, „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

Okupljanje poljoprivrednika u Staroj Pazovi

Traktore su izveli na saobraćajnice u Vojvodini, Mačvi, Požarevcu u kojem je jutros kolona krenula kroz grad…

Protest se, kako kažu poljoprivrednika Stiga, održava  jer je izostala reakcija Ministarstva poljoprivrede, a odnosi se na nove predloge i garancije za cenu suncokreta. U okolini Požarevca u blokadi učestvuje oko 200 traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije. Plan je da blokada mosta i magistrale traje dva i po do tri sata.

Zahtevi poljoprivrednika je da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo. S. G. 

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Novog Sada dovezlo je večeras cisternu sa pijaćom vodom poljoprivrednicima koji traktorima blokiraju bulevar ispred zgrade Pokrajinske vlade, nezadovoljni svojim položajem.

Oni su blokadu započeli danas oko podne.

JKP Vodovod i kanalizacija je preduzeće koje kontroliše Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Na desetine traktora danas je jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, u okviru blokada koje poljoprivrednici organizuju u više gradova u Srbiji.

Kako su kazali, uspeli su da se probiju do centra grada uprkos pokušajima policije da ih zaustave.

Đorđe Grujić, poljoprivrednik iz Srbobrana, rekao je da je skup bio prijavljen i da je neistina da policija nije znala za proteste.

“Ministru javite, Vučiću javite – ovde se vode pregovori, kod traktora, na ulici. Prvi zahtev da bi se traktori sklonili: cepanje svih prijava koje su danas napisane ratarima. Imamo ministra Vulina koji je kursadžija od dva meseca i misli da je naučio sve”, rekao je Grujić.

Dodao je da poljoprivrednici zahtevaju da se proglasi stanje elementarne nepogode.

“Mi postavljamo uslove, jer mi ovu državu hranimo”, poručio je Grujić.

Kako je ranije rečeno, razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika je “ponižavajuće i očajno stanje u agraru Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje”.

Ratari zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a gorivo za jesenje radove da bude po 170 dinara na svim pumpama.

Ratari za prolećnu setvu zahtevaju oslobađanje od akciza na gorivo.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima danas ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu niz mera, ali su oni poručili da neće ukloniti traktore sa Bulevara Mihajla Pupina dok ne dobiju “pismene garancije” da će obećanja biti ispunjena.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i naveo da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Takođe, obećao je da će u narednih 60 sati biti doneto rešenje o olakšicama za gorivo.

Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere da li je na snazi stanje elementarne nepogode. Izvor: Autonomija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *