Uncategorized Vesti

Pijačne tezge bez kase i naredene godine

Kako prenose mediji u Beogradu, na sastanku predstavnika Ministarstva finansija i Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak“ usaglašeno je da se do 31.12. 2023. godine produži rok u kome obavezu fiskalizacije nemaju obveznici fiskalizacije koji se bave prometom dobara i usluga na pijačnim tezgama.

Naime, na sastanku predstavnika Ministarstva finansija i Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak” usaglašeno je da se do 31. decembra 2023. produži rok u kome obavezu fiskalizacije nemaju obveznici fiskalizacije koji se bave prometom dobara i usluga na pijačnim tezgama, rečeno je novinskim agencijama u ministarstvu. U skladu sa navedenim, Ministarstvo finansija će inicirati izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog uređaja.

Za pijačne prodavce primena novog zakona o fiskalizaciji trebalo je da počne 1. januara 2023. godine. Iako je primena fiskalizacija počela još u maju 2022. godine, pijačni prodavci su bili izuzeti iz ovog zakona sve do početka sledeće godine, odnosno do 1. janura 2023.

Podsećamo da su tokom marta i aprila ove godine pijačni prodavci nekoliko puta su protestovali i predali 15.000 potpisa, tražeći da budu izuzeti iz sistema uvođenja fiskalnih kasa, kako je bilo predviđeno novim zakonom o fiskalizaciji koji je na snagu stupio 1. maja ove godine.http://naseselo.rs/i-ovog-ponedeljka-puste-sve-pijace-u-kraljevu

U Udruženju pijačnih prodavaca „Opstanak“ ranije su rekli da već plaćaju paušalni porez koji iznosi od 18.000 do 25.000 dinara mesečno, što znači da posluju legalno. Pokušaj države da ih uvede u sistem poreza na dodatu vrednost (PDV) je, prema njihovim rečima, neracionalan jer, ni blizu ne ostvaruju godišnji prihod od šest miliona dinara, koliko je predviđeno za ulazak u sistem PDV-a. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *