Agroekologija Uncategorized Vesti

Peticija protiv otvaranja rudnika litijuma dostigla više od 32.000 potpisa

Premijerki Srbije Ani Brnabić su aktivisti incijative „Rio Tinto-Marš sa Drine“ predali peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma sa više od 32.000 potpisa. Kako navodi tim Kreni-Promeni, peticijom se traži zabrana otvaranja rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra.

  Kao što smo i očekivali Ana Brnabić premijerka Srbije izjavila da je projekat Rio Tinto neupitan i da ga ona snažno podržava. Pre toga dr Dragana Đorđević i dr Mirjana Anđelković Lukić ukazali su na moguću ekološku katastrofu. Nemamo običaj da šaljemo dva mejla dnevno, jer cenimo vaše vreme. Želimo međutim da vam među prvima javimo izveštaj sa sastanak i da podelimo da je stvar hitna. 

    Aktivisti više udruženja građana i ekoloških grupa predali su premijerki Ani Brnabić peticiju sa više od 32.000 potpisa protiv projekta kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar. Miroslav Mijatović iz Podrinskog antikorupcijskog tima, koji je prisustvovao sastanku sa premijerkom, da je predsednica Vlade, kada su joj predali peticiju, rekla da je za nju projekat Rio Tinto “neupitan”. 

“Na naše insistiranje da se obustavi projekat jer postoje eksplicitni argumenti protiv rudnika i da država mora da zaštiti javni interes, rečeno nam je da oni ne mogu da povuku projekat i da je on za njih neupitan. Na moje insitiranje da zakon ne dozvoljava rudarenje kompanijama koje nisu izvršile svoje obaveze prema zaštiti životne sredine premijerka je samo rekla:’Mi nismo Ujedinjene nacije” prepričava Mijatović razgovor sa premijerkom.

On navodi da prostorni plan posebne namene, koji je Vlada usvojila uredbom u martu 2020. godine, nije usklađen sa prostornim planom Srbije i Grada Loznice, što je zakonska obaveza.Aktivisti su, kako kaže, uputili inicijativu i Ustavnom sudu Srbije.Mijatović tvrdi da kompanija i institucije države imaju netransparentan odnos prema građanima koji pokušavaju da saznaju više o projektu. Osim ekološke katastrofe, ova eksploatacija bi koštala finasijski državu milijarde evra…

“Mi smo izračunali, prema projektovanim cenama litijuma, bora i natrijuma u 2023. da bi za 10 godina eksploatacije kompanija Rio Tinto iznela iz Srbije četiri milijarde evra, a nama bi uslovno ostalo 300 miliona“, rekao je on.

Upućeni tvrde da bi rudnik Litijuma uništio Loznicu!

Mi ćemo nastaviti da podržavamo ove dve hrabre žene koje brane svoju struku, narod i zemlju, a sa njima i narod u okolini Jadra i Loznice. Ovih dana kafići i restorani ne rade, ako ste kući idealno je da na društvenim mrežama podelite peticiju (Viber, fejsbuk, tviter…) neka svako pošalje na makar tri adrese, dok sedite kući uz omiljenu muziku ili upaljen televizor to je nekoliko minuta.

Svesni smo koliko štete po zdravlje svih nas može doneti Rio Tinto, a poslednjih dana kroz medije se mogu videti i informacije o kažnjavanju direktora Rio Tinta i u Australiji usled uništavanja svetih arheoloških lokaliteta. Sve to pokazuje ko nam se nalazi pred vratima Jadra i Rađevine, ali i cele zemlje. 

Peticije su kao što znate samo prvi korak. Zato ćemo se spremati za akciju. Znamo da je 9. aprila sastanak akcionara Rio Tinto i želimo da im do tada pošaljemo jasnu poruku da nisu dobrodošli i da Srbija nije zemlja koju će uništavati. Poklanjamo puno poverenje ekspetima, a naročito Dragani Đorđević koja je hrabro podigla glas u odbranu svoje strike i svoje zemlje. Želimo da što više ljudi stane uz nas u ovoj borbi i zato je bitno da svako podeli ovaj link na minimum tri adrese.

Tim “Kreni – Promeni”

“Čuvajmo zemlju i prirodu, jer ih nismo nasledili od svojih dedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih potomaka” (Indijanski poglavica Bik Koji Sedi) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *