Drugi pišu Stočarstvo

OVČARI JOŠ ČEKAJU PARE

J. Subin   05. 01. 2021.

MINISTARSTVO poljoprivrede je u ovoj godini isplatilo 18,3 milijarde dinara za podsticaje u stočarskoj proizvodnji. Od tog iznosa, za unapređenje genetskog sastava dato je 8,2, dok je za tovna grla isplaćeno 2,9 milijardi dinara. I dok je najviše novca izdvojeno za govedarstvo, bez isplaćenih podsticaja za 2020. godinu, ostali su uzgajivači ovaca.

Član Upravnog odbora Uzgajivača ovaca Srbije Vladimir Šušić rekao je za “Novosti” da ovčarima u našoj zemlji nije čak isplaćena ni “korona-pomoć”, od 500 dinara po ovci. A, kako kaže, kasni se i sa isplatama subvencija od 2.000 dinara po jagnjetu, kada je reč o tovu. Mnogi nisu dobili ni 7.000 dinara po ovci za matičenje.

– Kod nas u udruženju je oko 200 ovčara iz cele Srbije i niko od njih nije rekao da je dobio neke pare – objašnjava Šušić. – Za prošlu godinu smo dobili pare, ali za ovu ne. Imamo problem i sa izvozom. Bili su predstavnici neke firme iz Turske, zadovoljni su robom i količinom i hteli smo da napravimo plan za sledeću godinu. Međutim, Srbija ne može da izveze jagnjad za ovu zemlju. Cena žive vage u otkupu je niska, ni 200 dinara za kilogram. Sada ćemo da odvezemo 50 grla u Eparhiju raško-prizrensku, za narodnu kuhinju, da poklonimo našim porodicama za Božić. Bolje njima, nego klaničarima.

IPARD TRI

– TRENUTNO se pregovara sa Evropskom komisijom o realizaciji IPARD 3 programa. Očekujem da do 2022. godine započnemo realizaciju programa. Uz to, ova godina je bila ekstremno dobra za najveći broj poljoprivrednih kultura, i ostvaren je rast veći od pet odsto, u odnosu na 2019, koja je bila rekordna – kazao je Nedimović.

S druge strane, podsticaji u govedarstvu ne kasne mnogo. U resornom ministarstvu su nam rekli da su za neumatičene krave, za uzgoj teladi za tov, isplaćene subvencije u iznosu od milijarde dinara. Premije za mleko isplaćene su u iznosu od 5,3 milijarde dinara. Za podsticaj u stočarstvu, za krave dojilje, dato je 22 miliona, za pčelarstvo 814, a za proizvodnju konzumne ribe 38 miliona dinara.

– Na osnovu Uredbe o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, u cilju ublažavanja posledica nastalih usled pandemije, do sada je isplaćeno 1,3 milijarde dinara – govore u Ministarstvu poljoprivrede. – Sama dinamika obrade zavisi od broja i kvaliteta pristiglih zahteva, koji se obrađuju po redosledu podnošenja i u skladu sa raspoloživim sredstvima, uz maksimalno zalaganje Ministarstva poljoprivrede da se zahtevi ne odbijaju zbog nedostajućih sredstava.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, proces obrade zahteva je dvosmeran i podjednako uključuje i korisnike i Upravu za agrarna plaćanja. Ukoliko je dokumentacija uredna i kompletna, zahtev podnet na početku roka se vrlo brzo obradi. Na kraju roka se uvek dobija najveći broj zahteva i tada se obrada usporava.

– Ostao je mali broj administrativno nepotpunih zahteva koji će biti isplaćeni po ispravljanju nedostataka – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Da se premije za mleko u govedarstvu isplaćuju kvartalno i redovno potvrdila nam je Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

– Regres za genetsko unapređenje su skoro svi dobili, iako ima farmi koje još čekaju – govori Bugarski. – Znam da ima ljudi kojima nije isplaćeno za tov, ali ne mnogo. Jednokratnu pomoć države smo dobili odmah.

IZDVOJENE 53 MILIJARDE ZA 2021.

DRŽAVA je za sledeću godinu izdvojila 53 milijarde dinara za dodelu subvencija u poljoprivredi. Ovu uredbu je usvojila Vlada Srbije.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, vrednost podsticaja za sledeću godinu je oko 470 miliona evra. One će biti iste kao i ove godine, ali će biti uvedeni neki novi modeli.

– Idemo na neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, a imaćemo konkurse i za agroturizam i destilerije – kazao je Nedimović. – U martu će biti novih poziva za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto učešće sopstvenih sredstava. Ta sredstva su namenjena mladima, naročito u devastiranim područjima, kao što su u istočnoj i južnoj Srbiji. Najpre za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *