Subvencije Tehnologije Vesti

Onlajn obuka o IPARD programu 7. aprila

Prema planu Ministarstva poljoprivrede početkom aprila biće objavljen javni poziv za Meru 1 IPARD programa, koja se odnosi na nabavku mehanizacije i izgradnju objekata – farmi, hladnjača, silosa, podizanje voćnjaka, plastenika… U maju bi trebalo da bude raspisan poziv iz Mere 3 koja se odnosi na preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa, a u junu poziv iz Mere 7 – ruralni turizam.

Obuka 7. aprila je prilika za sve učesnike da zajedno sa ekspertima Smart IPARD agencije, prođu kroz pravila i procedure i dobiju sve informacije o IPARD programu koji najvećim delom finansira Evropska unija i iz kojeg korisnici mogu da steknu značajnu bespovratnu podršku za investicije u agrobiznisu i ruralnom turizmu.

Cilj ovog  treninga je da učesnici steknu uvid u IPARD akreditovane mere, procedure konkurisanja, uslove za učešće u IPARD projektima… Predavanje koje će održati konusultanti Smart IPARD-a Slobodan Teofanov i Slađana Gluščević će obuhvatiti sledeće teme: Pojam i značaj IPARD programa, Priprema i realizacija IPARD projekata, Planirani javni pozivi u ovoj godini – Mera 1, Mera 3 i Mera 7, Najčešće prepreke u dosadašnjem sprovođenju projekata…

Onlajn obuka o zadrugama 8. aprila 

Obuku o osnivanju i upravljanju zadrugama održaće 8. aprila u 18 časova ekspert iz oblasti zadrugarstva Đorđe Bugarin, autor brošura „Ka novoj zadruzi“, „Kako i zašto se organizovati u zadruge“ i brojih drugih publikacija.

Ovaj stručnjak objasniće koje su prednosti udruživanja poljoprivrednika, kako upravljati zadrugom, kako se članstvom u zadruzi unapređuje tržišna pozicija gazdinstava i omogućava lakši pristup izvorima finansiranja. Osvrnuće se i na funkcionisanje zadružnih saveza u Evropi i svetu zahvaljujući kojim poljoprivrednici uspevaju da održe ravnopravnu poziciju sa otkupljivačima i velikim proizvodnim sistemima i odbrane svoj interes i integritet.

Link za prijavu za trening o IPARD programu i o zadrugama  je: https://docs.google.com/forms/d/1NGz2vUdkhQFZPcoRUljMyPSAnw5B8DRKTxcfCF7SufM/edit?ts=6011acc6&gxids=7628 S. K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *