Stočarstvo Vesti

Održan sastanak sa proizvođačima mleka

Gradska uprava grada Kruševca bila je domaćin sastanak sa proizvođačima mleka sa teritorije ovog grada, na kojem se razgovaralo o stanju i problemima proizvođača u oblasti stočarstvu, prvenstveno otkupnoj ceni mleka. Sastanku sa proizvođačima su prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Marko Knežević.

Sastanak je održan na zahtev farmera nezadovoljnih otkupnom cenom mleka, kao i cenom inputa u proiyvodnji – kukuruza, soje, suncokretove sačme. Nove cene ovih imputa direktno nepovoljno utiču na njihovu rentabilnost na tržištu.

Država je pravilnikom povećala cenu premije za mleko za 3 dinara, koje će od 15 oktobra kvartalno stizati na adrese farmera. Pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević istakao je da je su u toku razgovori o mogućnostima obezbeđenja dizel goriva za proizvođače, što će se rešiti u najskorijem periodu. Za ove probleme neophodno je iznaći sistemsko rešenje, u koje treba sve uključiti: proizvođače, nadležno Ministarstvo, mlekare.

Podaci govore da je prošle godine, na nivou Srbije proizvedeno je 730 miliona litara mleka, što je približno isti nivo kao tokom poslednjih nekoliko godina. Očekivanja su shodno aktivnosti nadležnih iz resora na osvajanju novih izvoznih tržišta u oblasti poljoprivrede, potrebno je da svi subjekti ulože maksimalne napore kako bi prodor na inostrana tržišta bio što efikasniji, kako za proizvođače, tako i za državu Srbiju, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca. / foto grad Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *