Povrtarstvo Subvencije Vesti

Nezadovoljni povrtari opet delili paradajz – očekuju posetu ministra, a Vučića pozivaju na “Paradajz fest”

Nekoliko tona paradajza besplatno su i danas u centru Leskovca za desetak minuta podelili građanima poljoprivrednici iz okoline Leskovca, Vlasotinca i Lebana u znak protesta zbog niskih cena, ali i neispunjenih obećanja o izvozu koja su im prošle nedelje dali iz Ministarstva poljoprivrede. Kažu da u stalnom kontaktu sa ministrom Branislavom Nedimovićem, ali i da uskoro očekuju i predsednika Aleksandra Vučića kojem bi izneli probleme sa kojima se suočavaju.

Baš kao i prošle nedelje, okupljeni Leskovčani brzo su razuzeli nekoliko tona paradajza, a dolazilo je i do sukoba i otimanja gajbica. Neki od njih kažu da podržavaju poljoprivrednike koji protestuju i smatraju uvoz treba da se kontroliše i time omogući domaćim proizvođačima da svoj proizvod plasiraju.

očekuje se i poseta predsednika Vučića; foto: M. M.

Upravo pozicioniranje paradajza kao strateškog proizvoda, čime se omogućilo da u sezoni, tačnije 5 meseci, bude moguće da se u Srbiji kupuje samo domaći paradajz, jeste jedan od zahteva poljoprivrednika.

Osim toga, tu je i omogućavanje da oni izvezu svoj paradajz, kao i da im se nadoknadi šteta.

Prva obećanja da će izvoz krenuti, kao i da će cena koja je u tom trenutki iznosila između 10 i 15 dinara biti povećana, dobili su poljoprivrednici pre 6 dana na sastanku sa predstavnicima iz Ministarstva poljoprivrede. Pošto izvoz još nje počeo, a obećanja nisu ispunjena, ispred “Rode” i “Lidla” danas je opet deljen paradajz.

Mi prošle nedelje nismo postigli nikakav dogovor, to su samo obećanja i nada da će krenuti izvoz za Grčku i okolne zemlje. Obećanje ludom radovanje. Naši zahtevi se nisu promenili, mi živimo od proizvodnje i prodaje paradajza. Ono što su naši zahtevi pre svega je da kada krene naša proizvodnja ne bude uvoza iz drugih zemalja – rekao je proizvođač iz okoline Lebana.

Cena u odnosu na prošlu nedelju jeste povećana, te sada ide do 25 dinara po kilogramu, ali poljoprivrednici nisu zadovoljni ni sa tom cenom jer ne pokrivaju sopstvene troškove.

Ispred velikih marketa paradajz opet deljen besplatno; foto: M. M.

Mene je sinoć zvao ministar Nedimović, razgovor smo jutros nastavili. Obećao je da će doći u ponedeljak i razgovarati sa nama. Od nas očekuje da uradimo specifikaciju gubitaka koje smo imali – rekao je poljoprivrednik iz sela Svirce.

Proizvođači su formirali i Krizni štab, kako bi se dogovarati o narednim koracima, ali i nastupali svi zajedno, a ne pojednačno. Kažu složni su, a tvrde i da u njihovom delovanju nema politike.

Pozvali su i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe i porazgovara sa njima i to na “Paradajz festu” u Lebanu. Nadaju se, kažu, da će doći, a neki od proizvođača napominju da veruju da on želi da im pomogne, ali da ne veruju ljudima oko njega.

Kažu da je u Jablaničkom okrugu registrovano oko 15.000 domaćinstava koja se bave proizvodnjom paradajza, kao i da od toga živi oko 45.000 ljudi.

Podsetimo, prošlog četvrtaka je održan prvi protest, nakon čega su predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali sa proizvođačima i dali obećanja koja ipak nisu ispunjena. / Južne vesti /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *