Uncategorized Vesti

Nedimović: Organska proizvodnja povećana 50 odsto za tri godine

nedelja, 20. septembra 2020.

Proizvodnja organske hrane je jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru i Srbija se sve više okreću organskoj proizvodnji rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

To je je sektor koji svake godine beleži rast, kaže Nedimović u intervjuu za Blic nedelje i dodaje da je samo u prethodne tri godine došlo do povećanja površina pod organskom proizvodnjom za gotovo 50 odsto.

Dominiraju žitarice, voće, kako sirovo, tako i sušeno i liofilizovano. Imamo rast vrednosti izvoza, ali i broja proizvođača, kojih je sada više od 6.000”, rekao je Nedimovic i dodao da su najplatežnija tržišta takođe prepoznala srpsku organsku hranu, zbog čega veruje da, uz subvencije koje su ove godine višestruko povećane, možemo očekivati značajnije domete u bliskoj budućnosti, poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, iako je ceo svet pogođen i paralisan epidemijom korona virusa, “slobodno možemo reći da je ova godina bila dobra – čak i bolja nego mnoge prethodne”.

Kao najveći ponos možda bih ipak izdvojio to kakao smo reagovali tokom vanrednog stanja. Bilo da je reč o odlasku poljoprivrednika na njivu do intervencija na tržištu, redovnih isplata subvencija, bez ijednod dana zaostatka prema svima koji su imali uredne zahteve, istakao je Nedimović.

Ministar je naglasio i da ga posebno čini zadovoljnim to što smo kao država pokazali da smo kada se svetsko tržište rušilo kao kula od karata, mi besprekorno isplivali iz svega. Nedimović kaže da ćemo globalne posledice osetili i mi, ali da smo prvi talas dočekali perfektno.

Zabeležili smo rekordne rezultate u izvozu žitarica u najgorim trenucima krize. Odlično je prošlo i voće, jabuka je imala rekordnu cenu, izvezene su velike količine, posebno za Rusiju, koja je naše glavno odredište za tu voćku, kaže ministar Nedimović.

Niko na svetu ne može sa sigurnošću reći šta nas čeka sutra, ali ja jedno mogu: država neće ostaviti nijednog svog građanina bez pomoći, istakao je Nedimović. Agencije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *