Drugi pišu Tehnologije

Napravite sami tofu

22 januar 2021

* Tofu je bogat izvor proteina i minerala, a može da se napravi u domaćinstvu postupkom koji je sličan izradi klasičnog sira

Gotovo u svim prodavnicama “zdrave hrane” može da se kupi tofu, namirnica izuzetno bogata proteinima. Tofu je nastao na Dalekom istoku, gde ga domaćice često prave i koriste kao dodatak jelima ili kao kompletan obrok, a u poslednje vreme sve je popularniji kod nas. Mi ga često zovemo i sir od soje, a tehnički gledano, on to i jeste. Osnovna namirnica za izradu tofu sira je soja, odnosno mleko dobijeno od zrna ove mahunarke koje može da se usiri na isti način kao i životinjsko.

Poznato je da proizvodimo zdravu, genetski nemodifikovanu soju pa imamo dobru osnovu za izradu tofu sira, koja nije toliko teška kao što se na prvi pogled čini. U narednom tekstu objasnićemopostupak i zrade tofu sira od manje količine soje kako bi domaćice lakše savladale postupak i kasnije mogle po želji da naprave više.

Potrebna je šolja oprane soje koja se prelije  trostrukom količinom vode, dakle sa tri šolje. Zrno treba ostaviti da se natapa preko noći ili najmanje osam sati.

Nakon toga soja se, sa vodom u kojoj je odstojala, prebacuje u blender i melje sve dok se ne dobije glatka smesa.

U šerpu zatim treba staviti četiri šolje vode i zagrejati dok ne proključa. Nakon toga u vodu dodati smesu iz blendera i sve zajedno zagrevati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje. Pred ključanje smanjiti temperaturu na najniže i ostaviti još sedam-osam minuta da krčka, stalno mešajući.

Nakon toga ovu tečnost treba procediti kroz gazu. U posudi ispod gaze biće takozvano sojino mleko koje nema poseban ukus ali je izuzetno hranljivo i bogato proteinima. Oni koji ne žele da prave tofu ovde se mogu zaustaviti i koristiti ovaj napitak uz dodatak vanile, kakaoa ili nekih drugih dodataka koji će mu popraviti ukus.

U svakom slučaju, važno je da se kroz gazu iscedi što više tečnosti dok se suvi ostatak baca.

Za izradu tofu sira potrebno je ponovo zagrevati dobijeno sojino mleko. Toplom se dodaje šolja vode i sok od pola limuna pa se sve zagreva do oko 65 stepeni. Zatim se skloni sa ringle i ostavi da odstoji desetak minuta. Kada se promeša tečnost, trebalo bi da se uoči razdvajanje mleka na sir i surutku. Sve opet treba procediti kroz gazu koja se nakon toga okači da visi kako bi izašlo što više tečnosti. Tofu može da se stavi i u kalupe da bi dobio željeni oblik, ili da se poklopi nečim teškim da bi sir bio što čvršći.

Tofu, kao i sojino mleko, nema neki izražen ukus, ali lako poprima ukuse začina koji se u njega stave. To mogu biti so, biber, beli luk, ljuta paprika i slično. Dimljenje je takođe jedan od popularnih postupaka koji ovoj namirnici daje bogat ukus. Može da se koristi kao dodatak salatama, testenini, da se prži, stavlja u sendviče i slično. Sveže napravljen tofu može se čuvati četiri-pet dana u frižideru uz redovno menjanje vode u kojoj stoji.

Važno je znati da ova namirnica sadrži mnogo proteina, gvožđa, kalcijuma i vitamina B, a utvrđeno je i da je značajna u prevenciji nastanka osteoporoze i bolesti srca.

Tekst i foto: A. Milić / izvor Poljoprivrednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *