Radoznalost Uncategorized Vesti

Najviše kupujemo šunku i salamu, ne informišemo se o kvalitetu

četvrtak, 06. avgusta 2020.

Potrošači u Srbiji od mesnih prerađevina najčešće kupuju šunku i salamu, pokazalo je istraživanje Centra potrošača Srbije (CEPS).

Istraživanje je sprovedeno u junu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Kako je saopštio CEPS, a prenela Beta, potrošači nekoliko puta nedeljno konzumiraju najviše šunku (43,4 odsto ispitanika) i salamu (33,8 odsto), zatim trajne kobasice (24,9 odsto), paštete (24 odsto) i viršle (13,2 odsto).

Ispitanici nemaju jasne metode prikupljanja podataka o kvalitetu proizvoda, kao ni kriterijume za procenu kvaliteta. Više od polovine ih ne čita pažljivo spisak sastojaka, uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije.

Najviše se informišu od prijatelja (65,6 odsto), zatim putem medija (59,6 odsto), preko članova porodice (47,3 odsto) i tako što pročitaju neku informaciju na društvenim mrežama (39,5 odsto). Samo 15,6 odsto ispitanika se informiše od strane stručnjaka, a nijedan nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

“Interesantan je podatak da su baš viršle proizvod koji ispitanici povezuju sa prijatnim emocijama. Obrok koji uključuje viršle ih podseća na lepe, rasterećene, prijatne trenutke iz detinjstva, na primer, na vrtić, dane provedene kod babe i dede ili na studentske dane”, rekla je predsednica CEPS Vera Vida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *