Agroekologija Vesti

Mural za slobodu planinskih reka Kraljeva

Umesto padinama Stolova Brezanska reka od danas simbolično žubori u Kraljevu i skakuće betonskim kaskadama kod atletskog stadiona – na muralu koji je oslikala umetnica dr Jana Danilović, a u organizaciji ekoloških inicijativa Pravo na vodu u Sačuvajmo planinske reke Kraljeva.

O ideji za oslikavanje murala Bojana Minović iz grupe Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, kaže:

          ,, Brezansku reku smo izabrali kao jednu od deset u ibarskom slivu koja je u svom donjem toku pretrpela strašne posledice izgradnjom male hidroelektrane. Uništen je čitav ekosistem, koji je na planinskim rekama vrlo osetljiv, ali se nadamo da je i vitalan i da će moći da se povrati kad se uklone MHE. Ovih šest kaskada simbolizuje brezanski kanjon i reku koja se slivala sa Stolova ka Polimiru i ušću u Ibar. Brezanska reka i Gokčanica su na našem području u najlošijem stanju.

            Ostale reke na kojima su izgrađene derivacione MHE su: Kolska reka (pritoka Gokčanice), Savošnica, Grajićka reka i Brevina (pritoke Studenice), Želebić i Dubočica (slivaju se sa Čemerna u Ibar), Sokolja, zatim pomenute Brezanska reka i Gokčanica. MHE postoji i na samoj reci Studenici, ali je protočna, a ne derivaciona, što znači da vodotok nije prekinut.

            Ekološki aktivisti iz grupa Pravo na vodu, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva i Spasimo Studenicu pre tri meseca su gradu Kraljevu predali inicijativu za usvajanje moratorijuma na izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju MHE na području Kraljeva. Međutim, još nema nikakvog odgovora, kaže Žaklina Živković iz Prava na vodu:   

           ,, Reke Kraljeva su ugrožene time što je prostornim planom predviđena izgradnja 52 MHE i zato smo od Gradske uprave zatražili da prestane da izdaje dozvole za MHE, kao i da se iz budućeg novog prostornog plana Srbije izbrišu te lokacije i sačuvaju reke. Nismo dobili nikakav odgovor i zato smo rešili da građanima i građankama Kraljeva poklonimo mural, koji će pokazati da nam je stalo do reka, ali i podsećati na reke koje su uništene gradnjom MHE,,.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *