Tehnologije Uncategorized Vesti

Mountain Giant sa ukusom 16 lekovitih biljaka – Prvi ručno proizveden džin iz jugoistočne Srbije

Hrabro, i sa željom da kupcima ponude alkoholna pića sa potpuno prirodnim sastojcima, u malim ekskluzivnim serijama, Destilerija Ranđelović počela je sa radom 2020. godine, koju je obeležila pandemija korona virusa. Kako za eKapiju kaže Ilija Ranđelović, ova situacija ih je omela je u realizaciji većih planova, ali poslednjih meseci situacija se popravlja, pa su u pregovorima sa većim inostranim firmama.

– Duga porodična tradicija pečenja rakija motivisala nas je da i sami krenemo u pravljenje različitih alkoholnih pića. Krenuli smo od pravljenja različitih stilova kraft piva, preko viskija, rakija travarica pa sve do džina. Za nas je proizvodnja alkoholnih pića jako kreativan i zanimljiv, ranije, hobi, a danas ozbiljan posao – kaže Ranđelović.

Na poljoprivrednom gazdinstvu u selu Aleksinački Bujmir, nadomak Aleksinca, podigli su voćnjake i započeli uzgoj lekovitog bilja. Proizvodnja pića obavlja se ručno.

Mountain Giant – džin od 16 lekovitih biljaka

Prvi proizvod destilerije je Mountain Giant džin – prvi džin nastao u jugoistočnoj Srbiji, destilacijom 16 lekovitih biljaka.

– Želeli smo da napravimo nešto drugačije, nešto netipično za naše podneblje. Posetom nekih evropskih zemalja saznali smo koliko vrsta džina zapravo postoji, kolika je pomama za tim pićem i koliko se može eksperimentisati i igrati na tom polju. S obzirom na to da smo dosta u prirodi i znamo mnogo o lekovitom bilju, odlučili smo da se oprobamo u ovoj oblasti. Da bi došli do jedinstvene recepture današnjeg Mountain Giant džina bilo je potrebno mnogo rada, ideja ,eksperimentisanja. Svaka biljka nosi nešto posebno i mora se kao komad slagalice uklopiti u celu kompoziciju. Zna se da je kleka nosilac džina ali i sve ostale biljke moraju biti komplementarne kako bi se dobio idealan balans ukusa. Odlučili smo se za njih 16, gde svaka biljka podržava onu drugu i ukoliko samo jedna izostane, potpuno će narušiti taj jedinstveni ukus Mountain Giant džina – objašnjava naš sagovornik.

Većinu biljaka beru sami, na planinama i livadama južne i istočne Srbije. Na taj način, kako kaže Ranđelović, sigurni su da unose deo netaknute prirode u džin i to je ono što ih razlikuje od drugih.

Lekovite biljke ručno beru (Foto: Ivana Cvetković)

– Rtanjski čaj, šipak, divlja nana, žalfija, majčina dušica, ruzmarin i još neke koje ostaju naša tajna, beremo mi sami. Reč “handcrafted”, koju možete videteti na našoj etiketi, upravo označava da se ceo postupak oko nastanka džina odvija ručno, od branja biljaka, sušenja, pakovanja do točenja, zatvaranja flaša, lepljenja etiketa i ostalih radnji. Svaka biljka i svaka flaša prolaze kroz naše ruke – napominje Ilija Ranđelović.

Tržištu će predstaviti nove vrste džina i likera

Svi oni koji su radoznali da vide o čemu je reč mogu se najaviti i posetiti destileriju. Ovde mogu da degustrijau, kao i da kupe džin. Porudžbine se obavljaju i preko društvenih mreža, kao i sajta destilerije.

– Džin se može kupiti i u prodavnici Rakija market u Beogradu, a može se probati i u restoranu Srpska kafana u Aleksincu. Planovi su nam više usmereni ka izvozu, ali ćemo uskoro povećati broj lokala gde možete naći Mountain Giant džin – otkriva Ranđelović.

Do kraja ove godine u planu je predstavljanje nekoliko novih vrsta džina i likera. Ranđelovići planiraju i proširenja proizvodnih kapaciteta, kao i izvoz Mountaion Giant džina u inostranstvo.

– Takođe planiramo da pored proizvodnje džina uvedemo i proizvodnju rakija, mada i rakijaši postepeno prelaze na džin, imajući u vidu sve lekovite biljke koje su deo njega. Na jesen nas čeka i uređivanje i sadnja našeg voćnjaka i lekovitog bilja. Cilj nam je da pravimo alkoholna pića od sastojaka za čiji kvalitet možemo da garantujemo – zaključuje sagovornik eKapije .Aleksandra Kekić (Foto: Ivana Cvetković)  Izvor: eKapija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *