Jednima mnogo, drugima malo: Na stolu predlog od 35.000 dinara za minimalac

Među obećanjima predsednika Srbije bilo je i ono da u sledećoj godini, prvi put u istoriji, minimalna zarada neće biti manja od 300 evra. Međutim, Socijalno-ekonomski savet još nije zauzeo stav o minimalnoj ceni rada, a timovi koji o tome pregovaraju trebalo bi ponovo da se sastanu 23. avgusta. Sindikati traže nešto više od 39 hiljada, a za poslodavce je mnogo i ono što je predsednik obećao.

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade saglasni su, reklo bi u svim temama, sem u jednoj – visini minimalca.

„Mi stvarno ne znamo šta bismo radili kada bismo pristali na manje od onoga što tražimo. Pre tri godine rekli smo da će se minimalna cena rada izjednačiti sa minimalnom potrošačkom korpom. Tri godine su prošle i to je nešto više od 39 hiljada“, kaže profesor Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

Na stolu za pregovore je trenutno iznos od 35 hiljada dinara, ali taj predlog ne prihvataju ni jedni ni drugi.

„To je potpuno nedovoljno, zato što samo prolongira postojeće stanje. Ako saberete očekivanu stopu privrednog rasta i već prisutnu 3,5 – četvoroprocentnu stopu inflacije, onda vidite da je to samo održavanje postojećeg stanja“, naglašava Stojiljković.

„Birokratske procedure, ako nastave da budu ovakve, to je gušenje privrede. Iako smo se poslodavci, sindikati i Vlada dogovorili da pratimo minimalnu potrošačku korpu, koja jeste na minimumu, privreda to jednostavno neće moći da izgura“, tvrdi, s druge strane, Miloš Nenezić iz Unije poslodavaca.

A dodaju i da iz godine u godinu očekuju rasterećenje privrede, kako bi ona mogla da ima bolje ‘zamahe’.

Da će povećanja verovatno biti, i da će se na sledećim sastancima to razmatrati, rekla je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

„Ono što je sigurno, da sadašnji indikatori povoljni ukazuju da je moguće da se poveća minimalna cena rada. Ono što je suština je da ona treba da bude održiva, da treba da bude stabilna i to nam je svima cilj“, navela je ministarka.

A dok se cilj ne ostvari, minimalna zarada u Srbiji biće ova trenutna – 32.126 dinara. Ili će se ispuniti obećanje predsednika Srbije da najmanja plata u Srbiji u 2022. neće biti ispod 300 evra, odnosno 35.000 dinara. Autor: Marija Komazec / Biznis.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *