Stočarstvo Uncategorized Vesti

„Mlekoproduktu” i „Mlekari Ub” dozvole za izvoz u Kinu

(Фото EPA/Qilai Shen)

Dva proizvođača iz Srbije, „Mlekoprodukt” iz Zrenjanina i „Mlekara Ub”, dobila su sertifikate za izvoz u Kinu. Od pre nekoliko dana te kompanije su na listi izvoznika ove države i na kinesko tržište će, kontejnerskim saobraćajem, isporučivati mlečne proizvode i mleko za bebe, rekao je za „Politiku” Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kako je istakao, Srbija za razliku od nekih drugih država u okruženju nema probleme u sektoru mlekarstva i najviše izvozimo u Bosnu, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo, a da je ovo prvi put da naši mlečni proizvodi mogu da se izvoze u Kinu.

U Srbiji se, kako je dodao, gradi i mlekara koja će biti najveća ne samo na Balkanu već u jugoistočnoj Evropi.

Otkupne cena voća koje naša zemlja najviše izvozi ove godine su visoke zbog manjka na evropskom tržištu. Ovo je delom posledica pandemije, ali i loših vremenskih prilika s kojom su se suočili najveći proizvođači poput Poljske. Malinari su zadovoljni, a očekuje se da će tako biti i s proizvođačima jabuke čija berba sledi i koje se najviše izvoze za Rusiju.

Nedimović kaže da je za naš voćarski sektor sada povoljna situacija na tržištu, posebno za one proizvođače koji su konkurentni i da je proces voćarske, ali i povrtarske proizvodnje poslednjih godina intenziviran. Kaže da postoji interesovanje jedne nemačke pokrajine za uvoz voća iz Srbije i, prema najavama, njihova privredna delegacija bi trebalo da dođe u Srbiju u oktobru kako bi ugovorili isporuke za 2021. godinu.

Nedimović je ranije rekao da je ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije prilika da se, recimo, poljoprivredni proizvodi druge klase, koji ne mogu da se prodaju kao konzumna roba, prerade i izvezu bez carine. Na primer, rakija od šljive. On je istakao da će ove godine poljoprivreda biti dobar generator rasta BDP-a i smanjenja posledica virusa korona. Prema njegovim rečima, pšenice ima za 23 odsto više nego prošle godine dok je kukuruz na njivama odličan.

I Vukosav Saković iz Udruženja „Žita Srbije” juče je u izjavi za Tanjug rekao da je ovo dobra godina za poljoprivredu, biće dobar rod kod svih ratarskih kultura i kod svih ćemo imati viškove za izvoz, a da oni koji su dali maksimum nemaju razloga da se žale.

Žetva ranih hibrida suncokreta počela ovih dana u južnom Banatu, a očekivani prinosi između tri i 3,2 tone po hektaru. Suncokret je na oko 220.000 hektara, što je dovoljno za naše prerađivače i standardno da izvezemo nešto preko 100.000 tona. Za kukuruz ovo je godina skoro idealnih vremenskih prilika pa Saković očekuje da rod kukuruza bude veći od 10 do 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *