Subvencije Vesti

Mladima dodeljeno još 200 kuća na selu

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić potpisao je ugovore sa dobitnicima bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, kao i sa gradonačelnicima i predsednicima opština na čijim se teritorijama nalaze ove kuće.

Ugovorima, koji su potpisani u Palati Srbija, dodeljena su bespovratna sredstva za kupovinu 200 seoskih kuća, čime novi dom na selu dobija još 330 ljudi sa 120 dece.

Prema aktuelnom programu Vlade Srbije, 130 bračnih i vanbračnih parova, 24 mlada poljoprivrednika i 46 samohranih roditelja iz čitave Srbije biće naseljeno u 122 sela, odnosno u 51 jedinicu lokalne samouprave.

Predsednik komisije za dodelu sredstava agroekonomista Milan Prostran objasnio je da Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije ima širi kontekst od samog popunjavanja praznih kuća.

Na ovaj način pospešićemo i poljoprivrednu proizvodnju, klasičnu i organsku proizvodnju, kao i stočarstvo, a osnovna ideja jeste da se u ruralnim krajevima šire porodice, iako mnogo parova već sada odlazi na selo sa potomstvom, naveo je Prostran.

On je naglasio da je ovaj program pravi primer brige države, koji nakon mnogo godina menja smer kretanja grad–selo i tako čini istorijske pomake po pitanju demografije, ali i privrede u celini.

Do sada je sredstvima iz ovog programa kupljena 1.101 seoska kuća sa okućnicom, koje se nalaze u više od 100 jedinica lokalne samouprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *