Kilogram čvaraka premašio 2.000 dinara

Do pre samo nekoliko godina čvarci, mast i slanina važili su za sirotinjsku hranu. Bili su dostupni svima. Danas je sasvim drugačije – ovi proizvodi znatno su dobili na ceni, tražnja za njima stalno raste.

Čvarci su tako sada pravi delikates, za one obične valja izdvojiti 2.200 dinara za kilogram, a duvan-čvarci se prodaju se u kutijicama od po 200 grama po ceni od 460 dinara, što znači da je kilogram 2.300 dinara, piše Blic.Cena, inače, oscilira u zavisnosti od toga da li se kupuju na pijaci, u mesari ili prodavnici.Od jedne svinje od 100 kilograma ostaje 10% masti koja može da se istopi u čvarke. Buta i plećke na takvoj svinji ima 20 kilograma, ali slanine 10 kilograma. Slanina i čvarci su do četiri ili pet puta skuplji od kilograma svinjskog mesa.

Na društvenim mrežama mnogi već poručuju da će zbog cene morati da kupuju čvarke na komad.U Valjevu je na Čvarkijadi, koja je održana drugog vikenda oktobra, cena za kilogram bila 1.900 dinara. Ljudi inače svakodnevno dele aktuelna poskupljenja u prodavnicama.Tako je kilogram kajmaka 2.600 dinara, dok je beli sir 1.600 dinara. I ljubitelji povrća ne ostaju bez iznenađenja – glavica brokolija može da vas košta 500 dinara, jer je cena 250 dinara za kilogram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *