Agroekologija Uncategorized Vesti

Meštani sela u okolini Čačka i Kraljeva i ekoloških udruženja predali zahteve Vladi Srbije

Predstavnici više sela u okolini Čačka i Kraljeva i šest ekoloških udruženja predali su danas pet zahteva Vladi Srbije od koje traže da hitno isplati zemlju koju je oduzela poljoprivrednicima za izgradnju auto-puta Preljina-Pojate.

Oni traže i da država poljoprivrednicima nadoknadi štetu za useve koje su proletos posejali, a koje nisu stigli da uberu jer su uništeni sa početkom radova na izgradnji auto-puta, za koje nisu bili obavešteni kada će početi.Među zahtevima su i da se eksproprijacija parcela za potrebe deponovanja materijala i pozajmišta u toku izgradnje auto-puta ne može vršiti trajno i da se po završetku radova vrate vlasnicima uz nadoknadu za korišćenja tih parcela.

Meštani traže od Vlade Srbije da obustavi sve aktivnosti oko proširenja Aerodroma “Morava” u Lađevcima dok se ne utvrdi ekonomska opravdanost za to proširenje, kao i da taj aerodrom ne može da služi za saobraćaj ogromnih teretnih aviona zbog ugoržavanja bezbednost i zdravlja okolnog stanovništa.Oni zahtevaju i da se povuku sve dozvole za istraživanje prisustva litijuma na teritoriji Srbije, kao i da se obustave sve radnje na otvaranju rudnika litijuma na lokacijama gde su istraživanja već završena.Te zahteve Vladi Srbije potpisali su u ime meštana čačanskih sela kroz koja prolazi trasa auto-puta Preljina-Pojate stanovnik Baluge Bratisalv Simović, a u ime meštana sela oko aerodorma u Lađevcima predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije anesteziolog iz Kraljeva Rade Panić.

Potpisnici su i predstavnici ekoloških udruženja “Suvoborska greda” iz Pranjana, “Zaštitimo Dobrinju i okolinu”, “Za čist Kosjerić”, “Inicijativa za Požegu”, “Neko brine za Levač” iz Rekovca i “Eko brigade Jagodina”. Među potpisnicima su i profesor Agronomskog fakultete u Čačku Duško Brković i predsednik Društva srpskih domaćina Miladin Ševarlić.


Da posetimo, nekoliko stotina meštana iz desetak čačanskih i kraljevačkih sela protestovali su pre četiri dana u Mrčajevcima kod Čačka zbog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje auto-puta i za proširenje aerodroma u Lađevcima, kao i protiv istraživanja litijuma. Protest je održan pod sloganima “Ne damo zemlju – Ne damo vodu – Ne damo vazduh” i “Ne damo Srbiju – Ne damo đedovinu!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *