Povrtarstvo Reč struke Tehnologije

Lubenica – uslovi uspevanja

    Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae.  Najčešće se proizvodi iz rasada, ali može i direktno iz semena.

  Lubenica je termofilna biljka. Klijanje semena započinje pri temperaturi od 14°C, ili tačnije kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Optimalna temperatura je oko 30° C. U prvom delu vegetacije visoke temperature ubrzavaju razvoj biljaka, ali veoma negativno utiču u periodu cvetanja, oplodnje, kada dolazi do usporavanja klijanja polena . Ako temperature tokom gajenja padnu ispod 10 °C, biljka počinje žuteti i vrlo teško se oporavlja.

   U pogledu svetlosti, lubenica  ima velike potrebe, ne podnosi zasenjevanje, jer u tim uslovima se slabo razvija , prinos je slab, a sadržaj šećera u plodovima je nedovoljan. Biljke su najosetljivije na nedostatak svetlosti u fazi formiranja i sazrevanja plodova.

Snadbevanje vodom  treba biti  dovoljno  pogotovu u fazama razvoja vreže, cvetanja i zametanja plodova. Potrebe za vodom je 400-600 mm, norma zalivanja 80-120 mm, a zalivna norma  je 40-60 mm. Zalivanje prestaje dvadesetak dana pred zrenje. U slučaju povećane vlažnosti zemljišta , a u kombinaciji sa povećanom vlažnošću vazduha i nepovoljnim svetlosnim uslovima stvaraju se plodovi lošijeg kvaliteta. Često dolazi i do pucanja plodova.

    Najpogodnija za gajenje lubenice su zemljišta peskovita, glinovita sa povećanim sadržajem organskih materija kao i ocedna, plodna zemljišta, neutralne ili slabo kisela zemljišta, podnose pH do 5,0. Sporije razvijanje i sitnije plodove lošijeg kvaliteta, lubenica daje na teškim, nepropusnim, hladnim zemljištima.

Jovana Knežević, dipl.inž.ratarstva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *