Kukuruz i pšenica za nedelju dana skočili deset odsto

23. oktobra 2020.

Rekordno visok nedeljni rast cena, koji je praćen visokim obimom trgovanja, obeležio je dešavanja na novosadskoj robnoj berzi. Cene najtrgovanijih berzanskih roba, kukuruza i pšenice, skočile su oko 10% na nedeljnom nivou, iako na tržištu postoje dovoljne količine robe.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 11.070 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 259.450.850,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period, količinski obim prometa je veći za 79,94%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 91,58%.

Kukuruz je početkom nedelje nastavio uzlazni trend, da bi krajem nedelje došlo do smirivanja cena na tržištu usled povećane ponude. Berzanski ugovori su zaključivani od 18,50 do 19,40 din/kg bez PDV-a, dok su ugovori sa klauzulom „fco-luka“, zaključivani od 19,40 do 19,90 din/kg bez PDV-a. Ponderisana nedeljna cena je iznosila 19,18 din/kg bez PDV-a (21,09 din/kg sa PDV-om), u odnosu na prethodnu sedmicu cena je viša za 9,55%. Statistički kada uporedimo cene sa istim periodom prošle godine (14,10 din/kg bez PDV-a na dan 23.10.2019.), sadašnja cena je viša za 36,03%.

Pšenica, kao i kukuruz, usled povećane potražnje beleži snažan skok cena. Pšenicom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 20,50 na početku nedelje do 22,50 din/kg bez PDV-a  krajem nedelje. Ponderisana cena je iznosila 22,09 din/kg bez PDV-a (24,32 din/kg sa PDV-om), što je više za 11,02% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

I soja je nastavila sa rastom cena usled slabe ponude. Soja je trgovana po ceni od 46,00 din/kg bez PDV-a, dok je uz obračun kvaliteta trgovana od 45,00 do 45,80 din/kg. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove uljarice je viša za 6,43%. U istom periodu prošle godine, cena soje je iznosila 36,20 din/kg bez PDV-a, odnosno trenutna cena je viša za 27,07%.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *