Agroekologija Tehnologije Vesti

Kraljevu treba dobar Plan kvaliteta vazduha

Javnom prezentacijom projektnih ideja usmerenih na moguću saradnju javnog,civilnog i privatnog sektora u rešavanju višegodišnjeg problema kvaliteta vazduha gradu Kraljevu završena je , danas , u Pansionu „Vuk“ u Vrnjačkoj Banji , dvodnevna radionica koju je organizovalo udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“.

    Zaključak oko koga je postignut opšti konsenzus svih učesnika radionice je da Kraljevu treba dobar i primenjljiv Plan kvaliteta vazduha a ne dokumet čijim će se usvajanjem zadovoljiti puka forma i zakonska obaveza.

   Radionica je jedna od aktivnosti projekta „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“ započetog u septembru 2020 godine koga ova organizacija realizuje u partnerstvu sa udruženjem građana „Novi Put“ iz Kraljeva uz pomoć Beogradske otvorene škole. Projekat se sprovodi u okviru prvog kruga programa „Snažno zeleno“ kojim Evropska unija podržava angažman civilnog društva u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

   Dvadeset učesnika radionice ,predstavnika javnog, civilnog i privatnog sektora grada Kraljeva kao i nekolicina predstavnika lokalnih medija razmotrilo je različite aspekate višegodišnjeg problema zagađenog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone.

   Njima su, najpre, stručnjaci iz javne uprave grada Kraljeva, Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i Doma zdravlja Medicus Universalis, kroz sadržajne prezentacije, ukazali na vrste ,obim i broj problema koje imaju građani a uzrokuje ih zagađeni vazduh. Fokus je bio na aktivnostima koje lokalna samouprava preduzima, i one koje bi tek trebalo da preduzima, kako bi se ,pre svega,smanjio uticaj povećanih koncentracija čestica PM 10 i PM 2,5 u vazduhu tokom grejne sezone.

   Nakon informacija stručnjaka i odgovora dobijenih na brojna postavljena pitanja u vezi sa kvalitetom vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone, učesnici , organizovani u tri mešovite grupe sačinjene od predstavnika različitih sektora, su tragali za modelima budućeg zajedničkog delovanja u cilju unapređenja kvaliteta vazduha.

     Najveća saglasnost učesnika dvodnevne radionice U Vrnjačkoj Banji je postignuta u vezi sa  predlozima za obaveznu, multisektorsku saradnju, u kreiranju javnih politika grada kroz dokument Plan kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu. Lokalna samouprava, tek treba da usvoji ovaj dokument jer se on ,posle usvajanja na Gradskom veću,bez malo još pre godinu dana, nalazi,još uvek, u statusu Nacrta. Dokument je,uz brojne iznete primedbe,pre svega iz javne uprave,prosleđen Ministarstvu zaštite životne sredine na saglasnost.To ministarstvo je,inače,finansiralo izradu tog dokumenta a saglasnost na Plan kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu još uvek nije data.

    Dvodnevna radionica je organizovana i sprovedena uz striktno poštovanje mera prevencije protiv virusa korone a jedna od tih mera je bio i smeštaj učesnika isključivo u jednokrevetnim sobama.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama:civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje,povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura,vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije,upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport.

EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *