Tehnologije Vesti Voćarstvo

Koje su alternative izvoza u Rusiju?

Mnoge kompanije razmišljaju o transportu kontejnerima, mada to skraćuje rok upotrebe proizvoda i to značajno, jer kontejnerima roba putuje 35 dana, rekao je sekretar Udruženja za stočarsku proizvodnju Privredne komore Srbije Nenad Budimirović.

Problemi u transportu proizvoda od mleka i mesa u Rusiju uzrokovani su putanjom, put je preko baltičkih država i Belorusije, izjavio je FoNetu sekretar Udruženja za stočarsku proizvodnju Privredne komore Srbije Nenad Budimirović, koji dodaje da je sada prilika da se aktiviraju ugovori sa drugim državama.

Budimirović je, na pitanja o izvozu robe iz Srbije na tržište Rusije u svetlu krize sa Ukrajinom, naglasio da mnoge kompanije razmišljaju o transportu kontejnerima, mada to skraćuje rok upotrebe proizvoda i to značajno, jer kontejnerima roba putuje 35 dana. 

Stručnjaci smatraju da je rusko-ukrajinski sukob dve agrarne sile “dolio ulje na vatru” na globalno tržište hrane, već uzdrmano poremećenim lancima snabdevanja, protekcionističkim merama koje su neke zemlje uvodile i nemoći Svetske trgovinske organizacije da to spreči.

Predsednik Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović , je na 16. kongresu voćara i vinogradara, naglasio da smo u Rusiju izvozili oko 80 odsto jabuka, a nakon ovoga što se desilo, i njegova procena je da će se izvoz na tamošnje tržište smanjiti za 25 pa možda i više od 30 odsto. 

“Trpeće i naši rasadničari koji su se ovih dana spremali da isporuče sadnice na rusko tržište, naročito u severni Kavkaz”, rekao je Keserović.

Razvojem situacije zabrinut je i mladi voćar iz Jaska, Branislav Utvić, koji je uz to i student voćarstva i vinogradarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

“Troškovi prevoza se povećavaju, Ukrajina mora da se zaobiđe, a i susedne zemlje će pokušati da blokiraju Rusiju kada je o izvozu reč”, rekao je Utvić na 16. kongresu voćara i vinogradara Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *