Uncategorized Vesti

Ko preživi pričaće!

Novootvorene firme u čitavoj regiji, pa i u Srbiji, uglavnom prežive ne samo prvu, već i nekoliko narednih godina. Međutim, skoro polovina njih nestane posle pete godine rada, ukazuju podaci PKS.

Sličan trend kao na Zapadnom Balkanu vlada i u Evropskoj uniji. Čak u nekim državama evropske porodice u proseku ima više kompanija koje se u prvih 12 meseci izbore sa brojnim izazovima i koji ugase firmu, pre nego što ozbiljnije i započnu posao.

Manje firme, do 50 zaposlenih, čine oko 99 odsto ukupnog broja preduzeća u EU i proizvode gotovo 30 odsto ukupne dodate vrednosti. Upravo u ovoj grupi prvu godinu poslovanja preživi četiri od pet preduzeća, odnosno stopa preživljavanja je 81 odsto, pokazuje publikacija Eurostata „Ključni podaci o evropskom biznisu“.

Najveća stopa firmi koje prežive prvu godinu poslovanja je u Grčkoj i Švedskoj, čak 97 odsto novonastalih preduzeća u njima uspe, a njih slede Holandija i Belgija, sa oko 90 procenata. U Hrvatskoj prvu godinu preživi oko 89 odsto, u Severnoj Makedoniji 88,3, što je približno isti podatak kao i onaj za Srbiju.

Najteže je u Evropi firmama koje se osnivaju u Litvaniji, gde prvu godinu rada preživi tek nešto manje od 65 odsto njih, dok je procenat kompanija koje opstaju nakon prvih 12 meseci rada u Portugalu i Poljskoj oko 70 odsto.

Petogodišnja stopa preživljavanja je u EU, u proseku, oko 45 odsto, što znači da manje od polovine firmi koje su osnovane 2016. godine danas ne postoji. Najviše firmi koje preživi petogodišnje poslovanje ima u Švedskoj i Grčkoj, oko 60 odsto, dok je prosek za region Zapadnog Balkana nešto ispod 50 odsto.

Podaci Privredne komore Srbije pokazuje da čak 15 odsto firmi pet godina nakon osnivanja bude u stečaju.

Najveći procenat blokiranih firmi u odnosu na ukupan broj aktivnih preduzeća, početkom aprila 2021. godine, bio je u Crnoj Gori (1,1 odsto), zatim Hrvatskoj (0,94 odsto), BiH (0,79 procenata) i Srbiji (0,77 odsto), dok je u Sloveniji svega 0,23 odsto.

Srećan 1. maj praznik RADA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *