Tehnologije Uncategorized Vesti

Kinesko tržište želi proizvode sa geografskom oznakom iz Evrope

25. jula 2020.

Ovo je prvi značajniji bilateralni trgovinski sporazum između EU i Kine i osiguraće da da 100 poljoprivrednih prehrambenih proizvoda sa oznakom eorafskog porekla iz EU bude zaštićeno na kineskom tržištu.Istovremeno 100 sličnih kineskih proizvoda biće zaštićeno u EU.

Neki od proizvoda iz Evrope koji će se prodavati na kineskom tržištu sa ovom oznakom kvaliteta su: sir mocarela, vina, masline iz Grčke…Sporazum će, kako se olekuje, osigurati međusobno poštovanje najboljeg od obe poljoprivredne tradicije.

U planu je da  se četiri godine nakon stupanja na snagu ovog sporazuma, proširi spisak proizvoda za  još dodatnih 175 imena.

Prema studiji koju je Evropska komisija naručila 2013. godine, proizvod sa geografskom oznakom u proseku se prodaje za dvostruko veću cenu u poređenju sa sličnim proizvodom koji nema oznaku.

Kina je potencijalno veliko tržište za evropsku hranu i piće, a ovaj  sporazum će pomoći evropskim proizvođačima i ruralnim oblastima u kojima se proizvode ovi proizvodi.

Deset godina nakon početka pregovora o međusobnoj zaštiti proizvoda sa georafskim oznakama, EU i Kina bi konačno trebalo da potpišu sporazum kojim će se urediti ova oblast. S.K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *