Tehnologije Uncategorized Vesti

“Kinder jaja” povučena iz prodaje u više evropskih zemalja, sporne serije nema u Srbiji

Širom Evrope otkriveno je više od stotinu slučajeva zaraze salmonelom, a sumnja se da su izvor zaraze “Kinder jaja” kompanije “Ferero”, proizvedena u Belgiji. Iz inspektorata Ministarstva poljoprivrede za RTS je potvrđeno da sporna serija “Kinder jaja” nije stigla u Srbiju.

Kako je Internet portalu RTS-a potvrđeno iz Ministarstva poljoprivrede, u prethodnom periodu u Republiku Srbiju nije bilo uvoza sporne serije jaja “Kinder Suprise” koja su se našla na tržištu Velike Britanije, proizvođača čokolade “Ferero” proizvedenih u fabrici u Belgiji, a koja se dovode u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele širom Velike Britanije.

“Granična fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vrši redovne kontrole proizvoda biljnog i mešovitog porekla i u narednom periodu će se pojačati kontrola spornih ‘Ferero’ proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji”, navode iz Ministarstva.

Velika Britanija je prijavila najviše slučajeva zaraze, čak 63 i to uglavnom kod male dece, a sumnja se na slučajeve zaražavanja salmonelom i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj.

Iz Agencije za standarde hrane (FSA) saopšteno je da su sva “Kinder jaja” kojih je se sumnja da je pronađena salmonela napravljena u istoj fabrici u Belgiji.

Kompanija “Ferero” povukla je seriju čokoladnih proizvoda “Kinder” koji su bili plasirani u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Luksemburgu i Velikoj Britaniji.

“Dobrovoljno povlačimo odabrane serije ‘Kinder Suprise’ iz predostrožnosti, pošto smo postali svesni moguće veze sa brojnim prijavljenim slučajevima salmonele”, navodi se u obaveštenju o kompanije “Ferero”.

iz kompanije su istakli i da nijedan “Kinder” proizvod koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

U istragu se uključila i evropska zdravstvena agencija koja je saopštila da istražuje desetine prijavljenih i sumnjivih slučajeva salmonele.

Agencija nije pomenula kompaniju “Ferero” u svom saopštenju, ali je upozorila da su prijavljeni slučajevi uglavnom među decom mlađom od 10 godina.

“Njih karakteriše neuobičajeno visok procenat hospitalizovane dece, od kojih neka imaju teške kliničke simptome kao što je krvava dijareja”, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Zdravstvena agencija EU saopštila je da istražuje, zajedno sa Evropskom agencijom za bezbednost hrane, 134 potvrđena ili verovatna slučaja salmonele./ izvor RTS 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *