Tehnologije Uncategorized Vesti

Kako osnažiti žensko preuzetništvo na selu

Osnaživanje žena na selu važan je zadatka svih u društvu i zbog toga je isto tako bitno pružiti punu edukaciju i praksu kao i razmeniti iskustvo sa drugim uspešnim sredinama, naročito prekograničnim. Studijska poseta Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj za članice udruženja koje se bave unapređenjem položaja žena i devojčica ruralnih sredina u okviru projekta „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim sredinama  organizovano je od 6. do 9. juna. Osim članica udruženja učesnici studijskog putovanja bili su i predstavnici poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i predstavnice UN Women Srbija. Vrnjačku opštinu predstavljala je Marijana Šibak, predsednica Udruženja „Seoske žene opštine Vrnjačka Banja“.

 Kroz posebno kreiranu studijsku posetu učesnice su imale priliku da steknu nova znanja u oblasti pokretanja i unapređenja malih poljoprivrednih biznisa i obezbeđivanja ekonomske nezavisnosti. Pored toga, predstavljeni su im uporedni podaci o načinima i sredstvima za borbu protiv rodno zasnovane diskriminacije i nasilja nad ženama i devojčicama u ruralnim sredinama.

 Tokom posete deželi predstavljen je koncept eko-farme, održivog razvoja u kontekstu turističkog poslovanja etno gazdinstva i osnaživanja ženskog preduzetništva. Obišle su imanje Trnulja na obodu Ljubljane. Tamo su se upoznale kako se kombinuju tradicionalna ponuda i gostoprimstvo sa elementima modernih tehnologija, sa procesima proizvodnje ekoloških ulja i tehnikama plasmana proizvoda.

,,Jako sam srećna da je došlo vreme da se napravi veliki osvrt na žensku populaciju iz seoske sredine. Položaj žene na selu se dosta razlikuje od žene u gradu, kako ekonomska nestabilnost, tako i socijalna nesigurnost. Ovaj projekat je, verujem, početak nekog novog poglavlja  u životu svake seoske žene.,, naglasila nam je Marijana Šibak, predsednica Udruženja „Seoske žene opštine Vrnjačka Banja“

  Obišle su i bio-farmu ,,Šuldof,, u austrijskoj pokrajini Koruškoj gde su se upoznale sa proizvodnim procesima na farmi, poslovnim metodama organizacije farme, kao i sa promocijom i plasmanom premijum proizvoda koji se proizvode na održiv način. Na farmi su im se pridružili poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić. Sa konceptom hotelskog sela gošće iz Srbije upoznala je vlasnica austrijskog hotela, a predsednica Saveza poljoprivrednica Koruške prezentovala je primere dobre prakse o osnaživanju žena u oblasti malih poljoprivrednih biznisa.

 Poslednji dan putovanja provele su u razgovoru sa predsednicom Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i predsednicom Udruženja „Uzorne hrvatske seoske žene“, a posetile su i kancelariju pravobraniteljice za ravnopravnost polova Republike Hrvatske.

  Poseta nije bila samo studijskog karaktera već i finansijskog tako da su žene sa područja Vrnjačke Banje dobile i pomoć koja će im omogućiti dalji i bolji razvoj. 

,,U okviru ovog projekta dobile smo dva plastenika koji će puno značiti kako za potrebe domaćinstva, tako i za tržište. Ova studijska poseta daje nam vetar uz leđa, da vidimo kako žive i rade žene u nekim drugim razvijenim sredinama i da i mi težimo tome. Imamo potencijala, naša sela su lepa, bogata i rodna, a mi smo vredne.,, zaključuje Marijana Šibak.

  Žene ovog udruženja vrlo su aktivne na svim dostupnim edukacije, često prisutne u okviru stručnih predavanja ali i jako vredne po pitanju učešća na mnogim manifestacijama ali i projektima kako bi brže i lakše došle do novihsaznanja, tehnologija ali i tržišta, jer svojim radom to zaslužuju. Sonja Cvetković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *