Agroekologija Drugi pišu Vesti

Inspekcija zabranila rad kineske fabrike za reciklažu plastike u Perlezu

Izvor: N1

Inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu jutros je privremeno zabranila rad kineske fabrike za reciklažu u Perlezu, zbog pritužbi građana na zagađenje, rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

„Jutors u 9.30 naložena je obustava rada dok se ovi problemi ne reše. Inspekcija je uočila da postoje određena odstupanja na osnovu izveštaja koji je urađen i danas je doneto rešenje s ciljem da investiror ispuni sve nepravilnosti koje je inspekcija evidentrirala“, rekao je on.

Santovac je rekao da je na terenu i Vodna inspekcija i inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i šumarstvo i da se i od njih očekuje izveštaj, a da je kineski investitor primio obaveštenje i da će postupiti po tom obaveštenju.

„Oni su svesni problema, a želja je da zajednički radimo na rešenju tog problema. Nama je u interesu svako radno mesto, ali isto tako želimo da sačuvamo životnu sredinu i da se poštuju sve mere koje su propisane i tako ćemo funkcionistai u narednom periodu“, rekao je još Santovac.

U obrazloženju rešenja inspekcija je navela da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što im se obratilo sedamdeset građana sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Inspekcija je navela da se kineksom investitoru privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ektruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike. Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja, koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost postrojenja odnosno uređaja za smanjenje emisije.

Meštani Perleza i aktivisti navode da su zbog rada tog postrojenja zatrovani voda i vazduh, kao i kanal za navodnjavanje koji se sada zatrpan smećem, a kako su ukazali, ugrožena je i crpna stanica pomoću koje se celo selo snabdeva vodom, a koja je na samo stotinak metara od fabrike.

Kompanija „Feitiansuje“ bavi se proizvodnjom proizvoda od plastike i preradom plastike u nekadašnjim pogonima firme „Begej-plast“ iz Perleza. Prilikom potpisivanja ugovora o kupovini te firme, 2018. godine naveli su da u prvih godinu dana investirati 500.000 evra, od toga, 180.000 evra u fabriku i oko 350.000 u mašine i zaposliti čak 100 radnika.Autor:Beta13. apr. 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *