Drugi pišu Vesti

Hrana koju kupujemo, šta sadrži i kakvog je kvaliteta

Poreklo i sastav namirnica proizvođači više neće smeti da prikrivaju. – Uvodi se obaveza isticanja nutritivnih vrednosti na prednjoj strani proizvoda.Uprkos snažnom lobiranju poljoprivrednika, Evropski parlament je nedavno dao zeleno svetlo za dugonajavljivanu strategiju „Od polja do stola”.Reč je o paketu dvadeset i sedam zakonskih predloga i politika koje će u narednih desetak godina menjati načine na koje se u Evropi proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana.

Odrađen je veliki posao, strategija je izglasana mada je bilo pritisaka, rekla je Biljana Borzan, evroparlamentarac i član Odbora za poljoprivredu i zaštitu potrošača, piše Politika.

Ona je rekla kako sistem trenutno funkcioniše na kredit, trošeći previše vode, zemlje, šume  i zdravlja i kako je došlo vreme da se nešto promeni.

,, Nužne su promene koje bi omogućile da profitiraju svi,, istakla je ona.

Strategija predviđa da se do 2030. za 50 odsto smanji upotreba pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25 povećaju površine pod ekološkim uzgojem.

Većina potrošača u anketama izjavljuje kako im je sigurnost hrane glavni faktor pri kupovini, a da ih najviše brinu pojave stočnih bolesti, bakterija i prisustva tragova antibiotika, hormona i pesticida u hrani.

Borzanova je istakla da snažno podržava smanjenje upotrebe pesticida u hrani i da su namirnice bez hemije proizvodi s dodatom vrednošću koji će poljoprivrednicima omogućiti tržišnu utakmicu. Kako je rekla, ni prisustvo tragova pesticida „u vodi i ljudskom organizmu nikoga ne ostavlja ravnodušnim”.

Strategija predviđa i izmenu evropskih propisa označavanja porekla hrane, sadržaja, hranjivosti, metoda proizvodnje, oglašavanja i rokova trajanja prehrambenih proizvoda.

Istraživanja potvrđuju da više od 70 odsto kupaca obraća pažnju na označavanje, a oko 45 procenata redovno izdvaja više za kvalitetan proizvod.

,,Građani u 21. veku žele da znaju više o hrani koju kupuju,, rekla je ona.

Inače, Borzanova je zaslužna i za obavezno uvođenje oznaka nutritivne vrednosti, izmenu sistema označavanja porekla meda kako bi se zaštitili domaći proizvođači i onemogućio lov u mutnom. Uvodi se obaveza isticanja nutritivnih vrednosti na prednjoj strani proizvoda.

Izmene označavanja odnose se na proizvode čija pakovanja sugerišu da je reč o domaćim iako su svi sastojci od kojih su proizvedeni uvozni. Proizvođačima jeste dozvoljeno da koriste uvozne sirovine, ali nije dozvoljeno da kupce dovode u zabludu.

,,Navođenje zemlje porekla je trenutno obavezno za proizvode poput svežeg i smrznutog mesa, ribe i jaja. Strategija proširuje obaveze označavanja za prehrambene proizvode na kojima je do sada bila dovoljna oznaka „proizvedeno u EU. Predloženo je da to budu mleko i mlečni proizvodi i meso u mesnim prerađevinama, med, koji se trenutno deklariše kao „mešavina EU i ne-EU” sirovine.,,

Kao jednu od mera u borbi protiv epidemije gojaznosti od 2022. uvodi se i obvezno označavanje nutritivne vrednosti hrane na pakovanju, i to sa prednje strane. Na zajedničkom evropskom tržištu trenutno se koristi nekoliko sistema za obeležavanje , ali njihova upotreba i dalje nije obavezna.

U Odboru za zaštitu potrošača napominjali su da su se borili za ove izmene jer celo društvo mnogo košta sve više gojaznih. Cilj je da oznaka bude jasna i razumljiva, da potrošaču jednostavno „prevede” deklaraciju o sastojcima, te pomogne da se bolje informiše koji proizvodi na polici u trgovini imaju bolju nutritivnu vrednost, te da lakše biraju zdrave namirnice. / Politika/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *