Da li nam smrdibube prete i tokom zime?

Narvno da prete, naročito ako nam se uvuku u kuću, stan, auto….Smrdibube su prave napasti – neprijatnog su izgleda, mirisa, a i zvuk njihovih krila dok lete u mnogima izazivaju jezu i zgražavanje.Smrdibuba je kod nas donesena pre jedno sedam, osam godina iz Jugoistočne Azije. Kako dolazi iz toplijih krajeva, u toku jeseni ona traži toplo mesto da se zavuče i tako prezimi. Nažalost, ta topla mesta su uglavnom naše kuće i stanovi, te neretko i automobili.

Borba protiv smrdibube deluje već kao borba protiv vetrenjača – tako mnogi insekticidi, zamke i sprejevi iz kućne radinosti predstavljaju samo trenutno rešenje. Još ukoliko živite okruženi zelenilom, vrlo su male šanse da se možete rešiti ovih napasti. Iako su bezopasne za ljude, nikome nije prijatan susret sa smrdibubom. Još ako ispuste svoj neprijatan miris, pa tako pozovu ostatak članova roja – ova borba postaje značajno teža.

Nekoliko preventivnih mera koje mogu ublažiti najezdu smrdibube u vaš stan:

Stavite na prozore mrežice koje će sprečiti ulazak smrdibube, a imaćete vazduha u stanu. Takođe, ako živite u kući, nije loša ideja da stavite komarnik i na vrata. To se obično čini tako što instalirate i ugradite još jedna vrata sa tom zaštitnom mrežom. Oštećene štokove na vratima ili okna od prozora je važno proveriti i zakrpiti, tako da ne mogu nikako da se provuku.

Eterično ulje nane može dati rezultate. Naime,smrdibube ne vole miris nane, što znači da je sprej sa ovom biljkom super rešenje protiv ovih napasti. Nekoliko kapi eteričnog ulja – slobodno malo više da miris bude intenzivniji – pomešajte u flašici sa vodom. Zatim naprskajte prostor oko prozora i vrata, te će intenzivan miris ove biljke rasterati sve dosadne smrdibube.

Smrdibube privlače svetla, tako da je odlična ideja da se sva vanjska osvetljenja svedu na minimum. Ovo važi posebno za one koji imaju dvorište, te je dobro da svetla na tremu ili ispred ulaza ugasite, a roletne spustite – tako da ih svetla unutra ne privlače.

Pregledajte veš pre unošenja u kuću pod obavezno.Bilo da sušite veš u dvorištu ili na terasi, očekujte da se smrdibube zavuku u bar jedan rukav od majice ili duksa. Zato sve stvari pre unošenja dobro pregledajte i otresite.

Smrdibube privlači i hrana u vašoj kući, zato je važno da sve držite u hermetički zatvorenim posudama. Takođe, redovno izbacujte smeće, jer iako vaša kanta za smeće ima poklopac – smrdibube privlači miris.

Ukoliko se ipak susretnete sa smrdibubom u vašem domu, ne gnječite je jer ćete teško posle iskoreniti taj karakterističan i neprijatan miris koji proizvode. Zato, najbolje je da ih uhvatite rukavicom i izbacite napolje. Takođe, dobro je rešenje i usisivač. Smrdibube usisajte i brzo bacite kesu. Ukoliko se kesa ne baca, nakon usisavanja i pražnjenja – ostavite je da se provetri. Ne zaboravite ove korake, jer ako smrdibube ostanu predugo u kesi – osetićete ih svaki put kada upalite usisivač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *