Agroekologija Drugi pišu Tehnologije

Filter za cigarete iz kojeg naknadno izraste biljka

Inspirisani alarmantnim nivoom zagađenja životne sredine i ogromnim količinama bačenih opušaka od cigareta, učenici svrljiške srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš“, osmislili su biorazgradivi filter za cigarete od nebeljene celuloze, koji u sebi nosi i seme biljke.

„Mi smo učenička kompanija ‘BioFilter’ i učestvujemo na ovogodišnjem takmičenju učeničkih kompanija organizacije ‘Dostignuća mladih’. Petoro nas je u ekipi i na ideju o biorazgradivim filterima sa semenom biljaka došli smo zbog prevelike zagađenosti životne okoline. Srbija je na vodećem mestu po broju ispušenih cigareta. Dnevno se ispuši 73 miliona, dok se godišnje ispuši više od 26 milijardi cigareta. To nas dovodi do zaključka da je to veliki broj opušaka bačenih na ulicu ili na neku travnatu površinu“, izjavili su učenici okupljeni oko imena „BioFilter“.

Anđela Nikolić, Tanja Vasiljević, Teodora Božinović, Uroš Žikić i Tadija RistićFoto: BioFilter (privatna arhiva)

Članovi ovog tima su Anđela Nikolić, Tanja Vasiljević, Teodora Božinović, Uroš Žikić i Tadija Ristić, a njihov rad nadgleda i podržava profesor i mentor Milan Nikolić. Njihov projekat nosi slogan „Ne uništavaj-ozeleni“ i sa njim će učestvovati na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje će se ove godine, zbog pandemije korona virusa, održati online.

„Kao učenici jedne srednje škole mi nismo u mogučnosti da patentiramo naš proizvod, ali pošto je ovo takmičenje u preduzetništvu, mi smo kao potencijalne kupce izdvojili ljude koji sami motaju svoje cigarete. Cilj naše firme nije promovisanje pušenja, ali ako već ne možete da prestanete, potrudite se da ozelenite našu sredinu“, ističu naši mladi sagovornici.

Foto: BioFilter (privatna arhiva)

Kako objašnjavaju, kada se opušak baci na zemlju, seme uz pomoć vode ili vlage počinje da klija, a filter semenu služi kao rezervoar za vodu. Posle nekog vremena iz filtera niče biljka, koja ozelenjava životnu sredinu, gotovo bilo gde da se nađe.

„Ne možemo da kažemo šta će se desiti u budućnosti i da li ćemo mi posle završetka srednje škole patentirati naš proizvod i nastaviti da se bavimo ovim. Nas petoro smo različitih generacija, od druge do četvrte godine srednje škole, tako da još uvek ne znamo gde će nas putevi odvesti, ali smo sigurni da naše ideje mogu da promene svet“, naglasili su učenici iz firme „BioFilter“.

Biljke rastu iz filtera cigaretaFoto: BioFilter (privatna arhiva)

Podaci pokazuju da godišnje u okeanima završi 13 miliona metričnih tona (mmt) plastičnog otpada, od čega jedan značajan deo jesu opušci cigareta. Oni predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ne razgrađuju se, uništavaju svu vegetaciju oko sebe u prečniku od 15 centimetara, smanjuju masu korena biljaka i do 60 procenata.

„Istraživanja pokazuju da se opušci cigareta u prirodi zadržavaju i više od 25 godina. Iz tog razloga želimo da postojeće filtere, koji su mahom napravljeni od plastičnih materijala, zamenimo našim biorazgradivim filterima od nebeljene celuloze, koji u sebi sadrže semena raznih biljaka – deteline, trave, bosiljka i čie“, naglasili su svrljiški učenici.

Foto: BioFilter (privatna arhiva)

Kako biljka raste, razgradnja filtera se ubrzava, i već posle šest meseci filtera nema, a priroda je bogatija za novu biljku. Dodaju da je potrebno 38.000 milijardi dolara da bi se veštački stvorio kiseonik koji bi čovečanstvo moglo da koristi samo u šest meseci i nadaju se da će se što pre početi sa zamenom filtera, kako bi se izbegle katastrofalne posledice po čitavu planetu.

„Kada već ne možemo da utičemo na ljude da ostave pušenje, onda možemo da pokušamo da zagađenje opušcima svedemo na minimum i pokušamo da se iz ove neslavne statistike izvuče barem neka korist“, zaključuju mladi izumitelji. Autor: Julijana Vincan Biznis.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *