Stočarstvo

Evropska unija više ne spominje reviziju zakona o dobrobiti životinja

Evropska komisija je obećala da će ove godine objaviti predloženu reviziju zakona EU o dobrobiti životinja.

Međutim, bliži se kraj godine ali nema znakova da će se to i dogoditi. Ignorišu se životi milijardi životinja i želje miliona građana Evrope, saopštila je EU grupa za životinje.Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen održala je 13. septembra 2023. godine svoje godišnje obraćanje o stanju EU, navodeći šta je EK postigla i šta će još uraditi pre kraja svog političkog mandata 2024. godine.

Zakon o dobrobiti životinja nije pomenut, niti je uključen u pismo o namerama iz 2024. godine, za razliku od onog objavljenog za 2023. godinu.

Tokom proteklih nekoliko godina, milioni građana su tražili da se donesu bolji zakoni o dobrobiti životinja. Oko  1,4 miliona građana podržalo je Evropsku građansku inicijativu protiv kaveznog načina držanj životinja nazvanu End the Cage Age, 1,5 miliona građana podržalo je Evropu bez krzna.  Velika većina ispitanika Evrobarometra o dobrobiti životinja iz 2016. glasala je za jače mere zaštite životinja u nekoliko oblasti. EK je obećala da će dostaviti predloge za reviziju zakonodavstva do kraja 2023.

Tokom narednih nedelja, EK će finalizirati svoj program rada za 2024. u dijalogu sa Savetom i Parlamentom. Moramo učiniti sve što možemo da osiguramo da se ovaj posao odvija po planu i da bude završen pre kraja tekućeg mandata.Ako je važno Evropljanima, važno je i za Evropu, istakla je EU grupa za životinje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *