Reč struke Tehnologije Uncategorized

Ekosila – Zašto je jedan Dmitry, došao slučajno, ostao namerno

Poslednju deceniju, nije nepoznanica dolazak stranac u Srbiju, ali sa stalnim ili privremenim boravkom. Pažnju sun am posebno okupirale porodice koje su kupovale imanja na selu. Nije kupio imanje lai je došao slučajno u Srbiju i osnovao firmu. Zbog korona virusa, sada je više u Moskvi.

Dmitri Vitaljevič Pavlov je Rus. I ništa to ne bilo neobično da nije došao u Srbiju sasvim slučajno nakon jednog letovanja u Crnoj Gori. Put ka Zlatiboru je bio presudan da zavoli našu prirodu, upozna ljude i kasnije osnuje firmu.

,,Bili smo par godina na letovanju u Crnoj Gori. Neki naši poznanici su već kupovali kuće ili stan na moru. Razmišljao sam i ja o tome. Pre destak godina pri kraju odmora na nagovor prijateljice, došli smo na Zlatibor. Ja sam se odmah zaljubio u tu planinu. Prelepo je priroda, ljudi. Nekako je sve spontano, spoj tradicije, culture, opet i nešto novoga. Na nekim lokalitetima sam čak pronašao toliko sličnosti sa Rusijom. Umesto stana na moru, kupio sam apartman na Zlatiboru. Malo, po malo upoznavao sam ljude, shvatio da mogu sa njima I da sarđujem,, počinje priču Dmitry

Ideja je sprovedena u delo. Dmitry je veliki pobornik ekologije. Voli prirodu, zdrav život I tu svoju životnu filozofiju sprovodi svuda gde boravi. Kompanija M-A GROUP je uvoznik više vrsta proizvoda iz Rusije i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Kompanija je zvanično registrovana 2013. godine, sa sedištem u Čačku.razmišljanja u ovoj kompaniji svode se na jedno.

,, Deci treba ostaviti Zelenu planet. Ako iz prirode nešto uzmemo njoj treba dvostruko I da vratimo. Upravo iz prirode je nastao ekorost ili ekosila. Primenljiv u svim biljnim kulturama čak i u organskoj proizvodnji. Rusija je velika zemlja I baš zbog toga ta odgovornost je bila daleko veća, jer teško možete kontrolisati zagađenje. U manjim državam je to čak i izraženije, ali sve je u savesti građana ili na svaesti politike. Ono što ostavlajmo pokolenjima je uoravo zdrav vazduh, a sada vidimo da se bez maski ne može. Nisam zbog toga slučajno izabrao da u Srbiji promovišem ovu paletu proizvoda, jer smatram da moramo da širimo zdravlje, na ovaj ili zdravstveni način.

Očuvanje životne sredine jedan je od prioriteta državne politike, posebno što Rusija sve više razvija poljoprivredne resurse, kako bi bila što nezavisnija od uvoza. Na to ih je primoralo I uvođenje sankcija u nekoliko navrata, ali se ispostavilo definitivno ispravno.Kada pomenete Rusiju sve vam se čini idealnim, valjda je nama lepše posebno što smo svrstani u prave rusofile. Koliko imamo sličnosti sigurno će vam biti šokantno, nakon dobijenog odgovora na pitanje da li se i u ovoj velikoj i uređenoj zemlji pale strništa, a ne mora tako..Sledi kraći smeh, znači pale i tamo….

   ,,Ah , da  ima toga i tamo na žalost! Ko bude uhvaćen, plaća kaznu, tako da nam nečistu savets često namiruje novčanik, tako se kaže, ne..opet smeh…..Da. Jedan od proizvoda je razgrađivač ekosila…Svi proizvodi potiču na osnovu ekološki prihvatljivog treseta zaštićenog Meshcherski regiona, proizvod je aktivan i zasićen zahvaljujući upotrebi najnovije tehnologije i živih bakterija u tresetu.Ecosila smanjuje potrošnju pesticida, herbicida i mineralnih đubriva za 25 – 40%. Ekorost smanjuje kiselost i poboljšava strukturu tla, podstiče razvoj svih mikroorganizama u tlu, što doprinosi intenzivnoj obnovi (stvaranju) humusa u tlima. Treset je mineralna, sedimentna rastresita stena, vrsta fosilnog goriva, formirana tokom propadanja biljaka u močvarnom području.Treset spolja podseća na rastresitu, zemljanu masu, sivu, žutu, braon, braon, braon-crnu ili crnu. Botanički sastav treseta sadrži ostatke drveta, kore i korena drveća i grmlja, različite delove zeljastih biljaka, kao i mahovine hipnuma i sfagnuma.Treset je obnovljivi mineral i obnovljivi izvor energije.Ova supstanca rezultat je hiljaditogodišnjeg rada mikroorganizama koji sadrže dragocene huminske kiseline i mineralne komponente.Ovo gnojivo je za one koji žele uzgajati bobice i voće bez „hemije“.,, istče Pavlov

Svake godine u portfolio se dodavao još neki novi proizvod. Dva različita naziva ali isti efekat. U pitanju je biološko dekorativni keramzit. Glinene kuglice -Ekspandirana glina, hidrogranule granulacije 5-10 mm, obezbeđuju i zadržavaju dovoljnu količinu vode i veliku količinu kiseonika neophodnog za pravilan rast i razvoj korenovog sistema, dobar su drenažni sloj, jedan od nezaobilaznih supstrata u hidroponskoj proizvodnji, smanjuje rizik od oboljenja biljaka i pojave različitih štetočina a takođe se mogu koristiti i umesto malča kao dekoracija.Dobijamo i stručno pojašnjenje.

,,Zdravlje sobnih biljaka direktno zavisi od drenaže. Mnoge vrste cveća prosto ne podnose stalnu vlagu u korenskom sistemu, a neke mogu stradati zbog viška vlage. Tako veći deo cveća zahteva da sastav zemlje bude sledeći: 15% vazduha, 35% vode i 50% tvrdih čestica. Upravo zato se treba postarati za specijalnu drenažu, koja će pomoći da se stvore optimalni uslovi za cvet. Preterano zalivanje istiskuje 15% vazduha, koji je tako neophodan biljkama. U sredini bez kiseonika počinju da se razvijaju pogubne bakterije. To dovodi do truljenja korenja, a sam cvet vene. Drenaža je neophodna jer jedino tako može otići višak vode, a korenje biljaka – disati. Za biljku nije važno koju ćete frakciju ekspandirane gline staviti kao drenažu. ,,

Naravno da je tema razgovora i to kako smo dočekali Dmitrija, da li je bilo teško početi poslovanje u Srbiji. Da li je administracija stroga ili spora. Kako je danas poslovati u Rusiji imajući u vidu da je Dmitri trenutno sa porodicom na relaciji Srbija Moskva, koliko je koronavirus usporio ekonomije dve zemlje.

,, Ne, nisam imao problema, naprotiv. U Srbiji sam lepo primljen, nisam imao ni problema, kako vi kažete papirološki. Treba naravno vremena da se posao razvije, da ljudi veruju našoj reči, našoj proizvodnji. To nije nigde lako. U Rusiji su ovi proizvodi visoko pozicionirani. Sve više se podiže svest o zdravoj hrani, manjoj zagađenosti. Ova godina, ako pitate po pitanju pisla nije baš bila tako laka, ni ovde ni u Rusiji. Korona virus je učinio svoje, ja sam na prethodnih godina više bio u Srbiji, ove godine sam više u Rusiji. Tako se desilo. Nakon vakcinacije, valjda će se normalizovati stanje. Kovid je većini doneo probleme, tako da je teško praviti planove i prognoze za dalje. Mislim da će i 2021. Godina biti neizvesna.,, zakjlučuje Vasiljević

Red price, red saveta i dođosmo do kraja ove kratke ruske privredne biografije Za novi početak stare želje, koje nisu oročene narodima ni verama već ljudskim vrlinama.

,,Vašim čitaocima, pratiocima, svim ljudima dobre volje, želim dobro zdravlje i dobre želje…,,

   Ono što smo zabeležili tokom jednog radnog dana sa našim sagovornikom da sa svojim partnerima ima izuzetan odnos. Voli da obiđe i direktno korisnike na terenu. Razmeni iskustva o primeni, ukaže na propuste ukoliko ih ima.Mrežu polako širi na teritoriji Srbije. Ekosila tečno đubrivo već je našla put do zadovoljnih korisnika. Svoje mesto polako pozicionira kiseli treset, zemlja universal, glinene kuglice i briket od treseta za grejanje. Svim proizvodima je zajednička priroda i ona pomenuta Zelena planeta.

Sonja Cvetković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *