Ratarstvo Uncategorized Vesti

Država ograničila cenu hleba

Vlada Srbije donela je Uredbu o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa-500 poznatog kao „sava“ na 46 dinara, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je to urađeno kako bi se obezbedilo snabdevanje tržišta ovim hlebom i kako ne bi došlo do većih promena cene.

Matić je novinarima rekla da je zabunu izazvao podatak da su neki pekari, pre svega sa juga Srbije, koji su, kako je navela, inače poznati po nižim cenama hleba, povećali neke cene, pre svega proizvoda od brašna.“Maloprodajna cena hleba ‘sava’ ubuduće neće moći da pređe 46 dinara. Bez obzira na poremećaje na tržištu, pre svega kada govorimo o cenama pšenice, Srbija ima dovoljno zaliha i obezbediće i dodatnu intervenciju iz republičkih robnih rezervi od 30.000 tona pekarima i mlinarima kako bi ova cena ostala stabilna“, naglasila je ministarka.

Republička direkcija za robne rezerve, reagovaće dodatnim količinama ukoliko bude neophodno.

Ministarka je navela da je Unija pekara Srbije saglasna sa ovim merama Vlade Srbije . Podsetila je da je Vlada Srbije poslednju uredbu ovog tipa stavila van snage pre dve godine kada je maksimalna maloprodajna cena hleba „sava“ bila 46,5 dinara. Pre toga, na snazi je bila uredba po kojoj je ta cena bila 48,8 dinara.

Na pitanje da li će sadašnja situacija uticati na povećanje cena energenata, Matićeva je odgovorila da što se energenata tiče, Srbija stoji dosta dobro i da se povećanje ne očekuje.

„Na globalnoj sceni je došlo do povećanja cena energenata, a to je sigurno uslovilo i povećane troškove kada govorimo o žetvi“, rekla je Matićeva.

Srbija, kako je istakla, raspolaže dovoljnim robnim rezervama i da se bez obzira na bilo kakva pomeranja cena energenata to neće odraziti na maksimalnu maloprodajnu cenu hleba tipa „sava“.

Ipak u većini pekara u Srbiji došlo je do poskupljenja peciva, shodno asortimanu te da će poskupljenja pekarskih proizvoda zavisiti od skoka cene pšenice na svetskoj berzi, pošto cena žita na svetskoj berzi nikada nije bila veća. Naime cena pšenice koja je viša za oko 36% uslovila je i povećanje cene brašna. Brašnom se u avgustu trgovalo po ceni od 29,50 dinara, dok je danas 41, 50. Maloprodajne cene brašna u marketima su takođe osetno skočile, kao i hleb i peciva tako je recimo tost hleb do nedavno bio od 89-109 dinara, dok je sada uglavnom preko 119. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *