Drugi pišu Uncategorized Vesti

Država nenamenski potrošila 152 miliona evra

Više od 152 miliona evra od naplaćenih naknada za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u poslednjih sedam godina potrošeno je nenamenski, pokazalo je istraživanje o finansiranju u poljoprivredi Ekološkog centra Stanište iz Vršca i udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije

 Prihodi od tih naknada su na republičkom nivou u 2014. godini bili 2,2 milijarde, prošle 1,7 milijardi dinara, a planirani rashodi za iste godine su sa više od dve milijarde spali na tek 235 miliona dinara u 2020. godini. Naime, od 14,3 milijardi dinara od naknada naplaćenih u periodu od 2014. do prošle godine potrošeno je namenski svega 3,3 milijarde.

”Za sedam godina 152 miliona evra je dobilo drugu namenu, odnosno novcem od zakupa zemljišta finansirano je nešto drugo u budžetu, a ne zaštita uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za šta je trebalo. Od toga 101 milion evra je nenamenski potrošeno od naknada koje naplaćuje Republika“, rekao je Dejan Maksimović iz EC Stanište predstavljajući istraživanje.

Situacija je malo bolja kada se pogleda teritorija Vojvodine, jer je od 12,5 milijardi dinara naplaćenih naknada za sedam godina potrošeno namenski 11,6 milijardi.

”Što se tiče lokalnih samouprava, njihovi ukupni prihodi od naknada bili su od 2014. do prošle godine 14,6 milijardi dinara, a rashodi 9,9 milijardi, što znači da je nekih 44,7 miliona evra prenamenjeno“, napomenuo je Maksimović.

Veliki problem jeste netransparentnost, naglasio je on, ne samo na republičkom već i na lokalnom nivou, jer je u 2019. godini od 142 lokalne samouprave svega 49 imalo izveštaj o tome na šta se novac troši.

”U 2020. program je imalo 145 opština, ali je do kraja januara kada je bio poslednji rok za slanje izveštaja svega 17 njih poslalo izveštaj Upravi za poljoprivredno zemljište“, napomenuo je Maksimović i dodao da bi ukupna cifra o nenamenski potrošenom novcu kada svi izveštaji budu predati mogla da bude i 160 miliona evra.

”Zato je preporuka da se izmenama Zakona o budžetskom sistemu naknadama vrati namenski karakter, a isti problem je i sa zaštitom životne sredine gde je 550 miliona evra potrošeno poslednjih deset godina nenamenski. Potrebno je izmeniti i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, propisati obavezu pisanja izveštaja i javno objaviti sve izveštaje o sprovođenju programa“, istakao je Maksimović.  Izvor Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *