Stočarstvo Subvencije Vesti

Dobra vest- Odgajivači svinja dogovorili državnu podršku

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali su danas sa odgajivačima svinja povodom trenutnih poremećaja na tržištu. Kao prva mera pomoći, sa udruženjima je dogovoreno povlačenje 15000 tovljenika koje će Robne rezerve preuzeti od odgajivača svinja.

Napominjemo da je ovde reč o tovljenicima koji su se nalazili kod proizvođača a koji su ranije plaćeni takođe robnom razmenom. Farmeri će dobiti i nove količine kukuruza koje će im dodatno smanjiti troškove trenutne proizvodnje. Robne rezerve će obezbediti određene količine kukuruza koje će biti date kao pozajmica proizvođačima i naplaćene naturalno po tržišnim uslovima. Ovom prilikom dogovreno je da će se formirati i Radna grupa koja će uključiti i predstavnike udruženja odgajivača svinja kako bi se zajedničkim naporima unapredio sektor svinjarstva u Srbiji.

Ovaj potez pohvaljuje i  predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve, Zoran Erić koji je bio na razgovorima u Ministarstvu poljoprivrede a za portal Poljoprivreda.info objašnjava o čemu se zapravo radi.

– Nakon nekoliko naših zahteva za normalizaciju tržišta tovljenika dobili smo poziv iz Ministarstva poljoprivredde na koji smo se odazvali. Prva dogovorena mera je “povlačenje” 15.000 tovljenika od onih koji su uzeli kukuruz iz robnih rezervi, i do sada su praktično bili skladištari tih svinja. Oni bi sada trebalo da ih vrate robnim rezervama. Te svinje sada ne bi išle u preradu u trajne proizvode već je naš predlog da se podele medicinskom osoblju koje trpi strahovit pritisak u borbi protiv virusa Covid-19.  Naravno i drugim institucijama kao što su vojska, policija, gerantološki centri i učeničkim i studentskim domovima. Tako bi meso otišlo direktno u potrošnju a ne u konzerve od kojih bi korist samo imale klanice.

Erić kaže da se tovljenici trenutno prodaju po ceni od 110 do 125 dinara sa PDV-om a da su agroekonomisti izračunali da je proizvodna cena oko 165 dinara.

Procenjuje da samo u Sremu i Mačvi ima oko 60.000 svinja za koje nije poznat kupac i da je svaki otkup, pa i ovaj državni – dobrodošao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *