Pčelarstvo Uncategorized Vesti

Do 5,81 evra za kilogram bagremovog meda

24 avgust 2020

Vrcanje medaKao što je SPOS i najavio pre oko nedelju dana, cene meda na svetskom tržištu rastu, a u petak ova organizacija objavila je i novu cenu bagremovog meda u njihovom  pogonu “Naš med”.  Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,3 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,724 evra. Vlasnici Zlatne kartice lojalnosti SPOS-u imaju 0,5% veću cenu, odnosno 5,3265 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,75262 evra. Vlasnici Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-u imaju 0,6% veću cenu, odnosno 5,3318 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,758344 evra. Vlasnici Platinaste kartice lojalnosti SPOS-u imaju 1,6% veću cenu, odnosno 5,3848 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,815584 evra. Isplata meda se obavlja u celosti pre preuzimanja meda, odnosno pre nego med napusti magacin pčelara. 

Med se najpre uzorkuje, a preuzima nakon što analize pokažu da je dobar. Uzorkivači su uveliko na terenu od 12. avgusta. SPOS moli sve zainteresovane pčelare da se jave što pre kako bi troškove uzorkovanja smanjili maksimalno, jer je preskupo više puta ići u jednu istu opštinu, nekad i nemoguće. 

Iz SPOS-a apeluju da pčelari prijavlju sve vrste meda za prodaju, ne samo bagremov, jer će se brzo, osim ponude za šumski med imati i ponude za lipov i pravi livadski med. Isti apel, to jest poziv za prijavljivanje važi i za suncokretov med, kao i med od uljane repice, iako za sada nema cene za ovaj med koja je dostojna pčelarske muke navodi se u saopštenju SPOS uz napomenu da se mora znati kojim količinama meda se raspolaže kako bi se pronašao ravi kupac. 

Iz SPOS-a napominju i da za sve one, koji su se prijavili po prethodno objavljenim cenama, te im je možda med već i uzorkovan ili će biti uzorkovan ovih dana, važi nova cena, tj. za sve će važiti ona cena koja bude aktuelna na tržištu na dan isplate meda, a med se isplaćuje pre preuzimanja od pčelara. 

Iz SPOS-a podsećaju pčelare da je za predaju meda na otkup bilo kojoj firmi, NEOPHODNO da shodno Zakonu imaju veterinarski RS broj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *