Uncategorized

Da li Srbi plaćaju hranu skuplje ili jeftinije nego građani Evropske unije?

21.08.2020.

U Srbiji je hrana znatno jeftinija u odnosu na prosek Evropske unije. Ovo pokazuju podaci statističke agencije Evropske unije Evrostat, koji upoređuju visinu cena u 37 država za prošlu godinu.

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Photodisc

Naša zemlja se nalazi u poslednjoj trećini njihove liste. Niže cene mleka, sira i jaja od nas imaju samo četiri zemlje. Meso je u Srbiji jeftinije 32,6 odsto u odnosu na prosek u EU, a iza nas je još pet država.

Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije ističe da ovo istraživanje potvrđuje da građani u našoj zemlji prehrambene namirnica plaćaju daleko ispod proseka EU.

Značajno je da za tu cenu dobijaju jednak, ako ne i viši kvalitet, s obzirom na to da je gotovo 80 odsto namirnica iz posmatranih kategorija, srpskog porekla“, kaže Malinović za “Novosti”.

Mi smo dominantna prehrambena industrija u regionu i ako gledamo redovne cene istih proizvoda, a ne akcijske, veoma smo konkurentni u regionu“.

Malinović objašnjava da je razlog zbog koga deluje da smo skuplji od nekih zemalja regiona to što je kod nas mnogo veći izbor i imamo mnogo više ekstrema u premijum, skupoj kategoriji proizvoda, koji prosek vuku nagore.

Naše tržište je mnogo veće, konkurencija je razvijenija i zato imamo tzv. ekstreme unutar kategorija”, navodi on. “Na primer, kod nas možete da kupite mleko u cenovnom rasponu od 60 do 160 dinara. Pritom, mnogo su zastupljenija premijum, skupa mleka nego što je to situacija u regionu i onda je i prosek viši“, pojašnjava on.

Zato, kako kaže, izgleda da su u nekim zemljama u regionu neke kategorije namirnica jeftinije. Govoreći o svežem mesu na našem tržištu, on ističe da je tokom korona krize prestalo da se uvozi i da je na policama naših trgovaca bilo 100 odsto sve srpsko i vrhunskog kvaliteta

Kod nas kilogram prve klase teletine bez kosti dobijete za 800 dinara, a to je manje od sedam evra, naglašava Malinović. “A da vidim gde ćete da ga kupite za te pare u Italiji, Nemačkoj, da ne pominjem skandinavske zemlje”.

U trgovinskim lancima kažu da je u ovoj godini zabeležen pad cene mesa. Cene mesa u Srbiji su u odnosu na početak godine niže, navode u jednom poznatom megamarketu za Novosti.

“Na to je uticao pad cena žive vage, do koga je došlo zbog viška stočnog fonda na domaćem tržištu”.

Statistika Evrostata u kategoriji mesa, obuhvata govedinu, teletinu, svinjetinu, jagnjetinu, ovčetinu, perad, kao i mesne prerađevine.

Najskuplje pod Alpima

Podaci Evrostata pokazuju da hranu najskuplje plaćaju Švajcarci, za 66,3 odsto iznad proseka EU, a meso čak 134 procenta više.

U okviru Evropske unije najviša cena mesa u 2019. godini bila je u Austriji, gotovo 50 odsto veća od prosečne. Slede Francuska, Holandija, Belgija i Finska. Najjeftinije meso imaju Poljska i Rumunija, a prate ih Bugarska i Litvanija.

(Mondo/b92)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *