Voćarstvo Zaštita bilja

Breskve i nektarine otvaraju pupoljke – vreme za primenu bakarnih preparata

U svim najznačajnijim regijama gajenja bresaka i nektarina na području Srbije, registruje se bubrenje i otvaranje pupoljaka, saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS).

U fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka i u vlažnim uslovima, može doći do infekcije pupoljaka gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans).

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi najavljene su moguće padavine tokom vikenda za celo područje naše zemlje.

Imajući u vidu da je osnovna strategija u suzbijanju ovog ekonomski najznačajnijeg oboljenja breskve i nektarine, primena preventivnih hemijskih mera zaštite pre padavina, a da se padavine ne mogu lokalno prognozirati sa visokom tačnošću na duži vremenski period, preporuka je da se na dnevnom nivou prati vremenska prognoza i najava padavina i blagovremeno sprovedu hemijske mere zaštite.

Takođe, vrlo važno je redovno pratiti faze razvoja bresaka i nektarina, a na koji način se mogu utvrditi faze razvoja u zasadima možete pogledati na Youtube kanalu PIS preporuke na sledećem linku.

Kod sorti gde se utvrdi početak bubrenja pupoljaka, preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi bakra:

–   Funguran OH 0,2-0,3%, Kocide 2000 0,25-0,35%, Everest 0,6-0,8%, Fungohem SC 1%.

Kod sorti gde se utvrdi prisustvo “zelene tačke” ili “zelenih uskih listića”, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

–    Syllit 400 SC (dodin) 0,15-0,25%, Agrociram (ciram) 0,25-0,35%, Diziram 76 WG (ciram) 0,3%, Delan 700 WG, Galileo, Fiesta (ditianon) 0,075%. /Foto:PIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *