Tehnologije

Azerbejdžan zainteresovan za semena, voće i povrće iz Srbije

Za 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbija i Azerbejdžan izgradili su dobru saradnju, unapređenu do nivoa strateškog partnerstva.  Intenziviranje saradnje pokrenuto je posebno u oblastima enregetike i poljoprivrede, a visoki predstavnik agrara Azerbejdžana u Privrednoj komori Vojvodine obavio je konretne dogovore sa predstavnicima pokrajinskih institucija. Inicirana je saradnja u oblasti više sektora poljoprivrede.

– Azerbejdžan je za agrarne kompanije iz Srbije upalio zeleno svetlo i poziva ih da svojim proizvodima snabdevaju tržište te zemlje. Poziv je ozvaničen i državnim ukazom koji je nedavno objavljen, rekao je predstavnik ministarstva poljoprivrede Azerbejdžana i predsednik nacionalne Asocijacije selekcionara i semenara doktor Afar Hacijev.

-Predsednici Alijev i Vučić su obezbedili odličnu poslovnu klimu između dve zemlje. Mi smo veoma zainteresovani za semenske proizvode, ne samo kukuruza nego i lucerke i soje, zatim za sadni materijal, preparate za zaštitu bilja, kao i voće i povrće. Prepoznajemo velike mogućnosti za saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, a pozivamo i druge agrarne kompanije jer su potencijali veliki. Prvi korak je registracija biljnijh vrsta. Znamo da Srbija ima proizvodnju usaglašenu sa evropskim standardima i taj administraivni posao veoma brzo i lako završavamo, potom sledi komercijalni deo. U svakom slučaju, mi smo veoma otvoreni za saradnju, poručio je Hacijev.

U prvih osam meseci ove godine Srbija je u Azerbejdžan izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od samo 1,25 miliona evra, što je zanemarivo, istakao je predsednik Udruženja za poljoprivredu Privredne Komore Vojvodine Mladen Petković izrazivši očekivanja da će nakon ove posete i konretnih razgovora ta saradnja krenuti uzlaznom putanjom.

Odličan poznavalac azerbejdžanskog tržišta koji je u tu prijateljsku zemlju već doveo nekoliko kompanija iz Srbije, Milenko Lončar ističe da su mogućnosti za ekonomsko umrežavanje ogromne i pozvao domaće agrarne kompanije da ponude svoje proizvode azerbejdžanskom tzržištu.

Savetnik generalnog direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Vuk Radojević, pozvao je azerbejdžanske partnere da predoče svoje potrebe za semenskom robom i naglasio da će novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo sa zadovoljstvom odgovoriti na njih.

Potencijale u oblasti voćarske proizvodnje predočio je profesor doktor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a u oblasti zadružnog sektora, predsednica Zadružnog Saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov.

Jedan od važnih azerbejdžansko -srpskih projekta koji je sada u prvoj fazi realizacije jeste izgradnja doradnog semenskog centra u Azerbejdžanu, a u posao su uključene dve kompanije iz Srbije, čulo se na okruglom stolu u Privrednoj Komori Vojvodine. Izvor: RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *