Drugi pišu Uncategorized Vesti

Agrosmart o slučajevima zakupa zemljišta: Raskinuti ugovori s pet investitora

 Autor:Beta Izvor: N1

Zbog neispunjenja obaveza predviđenih investicionim planom, koji je sastavni deo dokumentacije o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina, raskinuti su ugovori sa najmanje pet investitora, a među firmama kojima je država izdala njive po cenama nižim od tržišnih su i gubitaši, piše poljoprivredni portal Agrosmart.

Na osnovu revizorskih izveštaja, Ministarstvo poljoprivrede raskinulo je ugovore sa preduzećem Agronovakov doo iz Žablja, Vinarijom Levač iz Rekovca, te firmama Jakuma doo, Andeks doo (Andex doo) i Jajlafiliz doo (Yayafiliz doo), navodi Agrosmart (agrosmart.net).

Reč je o pravu prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta po kojem su poljoprivredna preduzeća, to jest investitori, 2017. i 2018. godine dobili oranice u arendu na 30 godina po povoljnim uslovima.

To im je omogućeno izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, pod uslovom da investicionim planom predvide nova zapošljavanja i ulaganja od najmanje pola miliona evra.

Prema Uredbi za ostvarivanje prava prvenstva zakupa za investitore, ulaganje od 500.000 evra trebalo je realizovati u periodu do tri godine od početka ulaganja, i to najmanje 30 odsto investicije u prvoj godini projekta.

Agrosmart navodi da su medju firmama koje će još duže od dve i po decenije obradjivati državne njive i one koje „ne posluju glatko i koje se povezuju sa političarima iz vlasti“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *