Stočarstvo Uncategorized Vesti

100 mliona $ za uvoz mlečnih proizvoda

četvrtak, 6. avgust 2020. 11:00

Srbija — Specifičnost srpske mlekarske industrije je u tome što tek nekoliko mlekara čini preko 70% proizvodnje svih mlečnih proizvoda u zemlji. Ostatak su mlekare manjeg kapaciteta i zanatske mlekare sa manjom paletom proizvoda i dobrim kvalitetom, kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

”Strani kapital je zastupljen u 4-5 mlekara, a mali proizvođači su uglavnom vezani za HORECA sistem i prodaju na vratima farme”, objašnjava Budimović.

Prema rečima Đure Jelića, proizvođača mleka iz Krajišnika, od proizvodnje mleka može dobro da se živi. On ima tridesetak krava a, kako kaže, od prihoda je napravio najsavremeniju farmu u tom delu zemlje u koju je uloženo 40.000 evra. Ovaj proizvođač ističe da su državne subvencije značajne, jer se po grlu dobija 25.000 dinara, za litar mleka premija sedam dinara, a po umatičenom grlu ima pravo na zakup jednog hektara zemlje po povoljnoj ceni. Na njegovoj farmi krave daju 6-7 hiljada litara mleka, kaže Jelić. Prema njegovoj okvirnoj računici, kada se uzmu u obzir ukupne subvencije (oko 75.000 dinara, naravno, zavisno od količine mleka koje daje jedna krava), tele koje se proda (oko 300 evra), i zarada od predatog mleka (oko 300.000), bruto prihod po kravi je 400.000 dinara, a polovina te sume ode na troškove. Potrebno je naravno mnogo rada, ali se mora i maksimalno voditi računa da se ispune higijenski uslovi otkupljivača, kaže Jelić, koji ističe da 10 godina nije imao nikakvih problema pri predaji mleka, a sarađuje sa Imlekom.

Prema podacima PKS, uvoz proizvoda od mleka u 2019. je iznosio oko 86.000 tona u vrednosti 96,6 miliona evra, što je 30,9% više nego 2018. Razlog je velika ponuda jeftinijih proizvoda (polutvrdi sirevi) iz EU (68,3 mil evra), a plasiranje ide preko stranih trgovačkih lanaca koji posluju u Srbiji.

Izvoz proizvoda od mleka u 2019. je realizovan u količini od oko 100.000 tona u vrednosti od oko 84,5 miliona evra. Prema odnosu količina/cena može se izvesti zaključak da izvozimo jeftinije a uvozimo skuplje proizvode. Mlekarski sektor u Srbiji pod pritiskom je visoko subvencionisane proizvodnje, a pošto je tržište liberalizovano, ne možemo da se zaštitimo od uvoza mleka i mlečnih prerađevina, kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar. Osim toga, mlekarstvo u Srbiji deli sudbinu govedarstva, koje je sa dva miliona spalo na 700.000-800.000 grla, dodaje Prostran, tako da je uvoz mleka radi prerade neminovnost. B-92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *