Zvučnim talasom do žedne biljke

 U okviru projekta “Antares” sa radom je počeo Biosens akcelerator, projekat za podsticaj IT biznisa u sektoru poljoprovrede i hrane. Osmišljen je na Institutu Biosens u Novom Sadu. Cilj je unapređenje i digitalizacija poljoprivrede. Domaći IT sektor će moći da računa na 16,5 miliona evra koje je taj institut obezbedio iz fondova EU.

Bez navodnjavanja nema ni većih prinosa u poljoprivredi. Kako bi ratari tu agrotehničku meru koristili na pravi način, stručnjaci iz Instituta Biosens iz Novog Sada razvili su projekat kojim biljke dobijaju potrebnu količinu vode.

“Stvaramo materijale kakvi ne postoje u prirodi, koji će biti integrisani u cevi sistema za navodnjavanje i koji će omogućiti da uz slanje jednog zvučnog talasa kroz cev, mi kontrolišemo svaku pojedinačnu biljku i doziramo količinu vode”, kaže dr Vesna Bengin, rukovodilac projekta.

Digitalnu platformu poljoprivrede, koja je besplatna i koju je razvio Institut Biosens, ima trenutno 10.000 korisnika u Srbiji. Prateći iskustva u IT tehnologijama mogu povećati prinose u proizvodnji.

Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens kaže da to ide od oko jedan odsto do 30-40 odsto u zavisnosti koja je oblast proizvodnje.

“U svakom slučaju, ovo je neminovnost i neophodno je da što veći broj ljudi uključimo u te procese”, kaže dr Crnojević.

Država najavljuje da će u izgradnju i opremu Instituta biti uloženo 100 miliona evra. U Fondu za nauku Srbije ove godine, kaže premijerka, ima 500 miliona dinara i uskoro će taj novac biti dostupan.

“Taj Fond za nauku će u junu raspisati prvi poziv za naučne projekte koji će biti finansirani na osnovu stvarno svojih konkurentnosti i naučne izvrsnosti i saradnje”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

U Institutu Biosens sada ima 90 zaposlenih, od čega 35 doktora nauka. U narednom periodu prioritet su projekti vezani za digitalizaciju i robotiku u poljoprivredi.   /  Rts.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *