Zimski tretman voća štiti od brojnih patogena

Visoke temperature u prethodnom periodu inicirale su kretanje vegetacije u zasadima voća, a prognozira se i nastavak ovakvog temperaturnog režima. Pravo je vreme za zimski tretman voća, upozoravavju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS). 

Trešnje, višnje i šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze se u fazi od početak do kraj bubrenja lisnih pupoljaka.

Zimski tretman voća  je veoma značajna preventivna mera kontrole velikog broja patogena i štetočina voćaka u vreme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Brojni insekti, grinje, prouzrokovači biljnih bolesti prezimljavaju u voćnjacima i to najčešće: ispod kore drveta, na granama i grančicama, ispod ljuspica pupoljaka.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala brojnih gljivičnih i bakterioznih oboljenja, kao i smanjenja brojnosti prezimljujućih formi štetočina, proizvođačima se preporučuje tretman kombinacijom registrovanih preparata na bazi bakra i mineralnih ulja. 

Preporučuje se temeljno „kupanje“ stabala uz što veći utrošak vode. Treba voditi računa da sredstvo za zaštitu prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja patogena.

Napomena: Primena preparata na bazi bakra u koštičavom voću moguća je samo do početka pucanja pupoljaka, u suprotnom može doći do fitotoksije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *