ŽETVA PASULJA – NAJZAHTEVNIJA AGROTEHNIČKA FAZA U PROCESU PROIZVODNJE

Dr Vukašin Popović iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, ukazuje na to da 2025. godina donosi kombinaciju visokih temperatura, snažnih toplotnih talasa i ozbiljnih padavinskih deficita, što značajno otežava proizvodnju pasulja u Srbiji bez adekvatnih mera adaptacije.

Ulaganja u navodnjavanje, selekciju sorti, precizne agrotehnike, upotrebe sertifikovanog semena i zaštitu useva su ključni za održiv i višestruko efektivan rod. Faza cvetanja i zametanja mahuna – najosetljiviji je period na vodni stres. Visoke temperature i deficit vode uzrokuju slabu oplodnju, opadanje cvetova i mahuna. U uslovima klimatskih ekstrema 2025. godine, navodnjavanje više nije opcija, već nužnost za proizvođače pasulja. Pametna i blagovremena primena vode obezbeđuje ne samo očuvanje prinosa, već i kvalitet zrna. Moderni sistemi, poput navodnjavanja kap po kap, preciznih senzora vlage i nezaobilazna primena veštačke kiše omogućuju ujednačenije nicanje, bolju oplodnju (slika 1), zametanje mahuna i nalivanje zrna (slika 2). Uz to pravovremena primena zaštite useva u toku vegetacije ima ključnu ulogu za uspešnu proizvodnju pasulja ističe dr Slobodan Vlajić iz Instituta. On takođe naglašava da u usev ne treba ulaziti kada je vlažan zbog opasnosti od širenja bolesti – prvenstveno bakterioza. Takođe, ističe da jedna od krucijalnih mera jeste uklanjanje atipičnih (sa viticama) i viroznih biljaka.

U narednom periodu predstoji nam žetva kao jedan od najkritičnijih i najosetljivijih momenata u proizvodnji pasulja, koja značajno utiče na kvalitet i prinos semena. Pravilno vreme, način i uslovi žetve presudno određuju da li će se sačuvati nutritivna i tržišna vrednost pasulja. Konzumni pasulj se može skidati kombajnom i jednofazno, ali se za semenski pasulj preporučuje dvofazno skidanje uz ručnu vršidbu ili specijalnim vršalicama (slika 3 i 4). U novije vreme žetva se obavlja i specijalnim kombajnima za pasulj, koji nemaju bubanj sa šinama već sistem sa platnima vrši izvršavanje semena. Ubiranje pasulja, pa i semenskog, počinje kada sa biljaka opadne veći deo lisne mase, kada se zrna u mahuni stvrdnu, a njihova vlažnost svede na 22 do 25 %. Podsecanje biljaka i njihovo skupljanje u otkose izvodi se u jutarnjim časovima. Vršidba zrna iz prosušenih otkosa obavlja se pri sniženoj vlažnosti zrna od 18 do 20 %, odnosno u momentu kada se zrno iz mahuna lako izdvaja i kada gubici i lom zrna usled vršidbe nisu veliki. U slučajevima kada, zbog osobina sorte, klimatskih i drugih uslova nema ujednačenog sazrevanja zrna, poželjno je izvršiti defolijaciju lisne mase primenom odgovarajućeg sredstva za tu namenu – desikanata.

Izgled zrelog pasulja zavisi od sorte i stanja useva (slika 5 i 6). Kod kvalitetnijih sorti i dobrih useva, zreo pasulj može prepoznati po tome što ima suve mahune i potpuno naliveno zrno, a stablo i poneki list su još uvek zeleni. Čupanje se može obaviti nešto kasnije od podsecanja i košnje. Zreo semenski pasulj treba požnjeti na vreme. U slučaju da žetva kasni, a posebno ako se okiša, može doći do jačeg napada prouzrokovača oboljenja, kao i do pucanja mahuna prilikom sušenja.

Pasulj se čupa ručno, podseca mašinama ili kosi. Zajedničko za sve načine da se biljke ostavljaju da još malo dozreju i dosuše. Otkosi se mogu formirati odmah nakon čupanja ili košnje ili nešto kasnije. Najčešće se formiraju od 6 redova.

Ručna vršidba je najsporija, ali seme dobijeno na taj način najmanje se ošteti i ima najbolje semenske kvalitete. Ovo je posebno važno za visoke kategorije semena. Nakon vršidbe seme se primarno dorađuje na selektoru ili vetrenjači, da bi odstranili prašinu, delove suvog stabla i neizvršene mahune. Seme se potom suši u tankom sloju do vlage od 12 do 13 %. Nakon ovoga pristupa se ručnom prebiranju, gde se odstranjuju atipična i oštećena semena.

U 2025. godini, uz učestale klimatske ekstreme i suše, žetva pasulja mora biti pažljivo tempirana i tehnički prilagođena. Pravovremena i pravilna žetva omogućava maksimalan prinos, dobar kvalitet zrna i sigurnu prodaju ili čuvanje semena. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *