Zelena rezidba breskve i nektarine

Velike količine kiše doprinosi razvoju lastara, ali kvalitet ploda može biti loš ako plodovi “nemaju vazduha”, ako im lišće ne dozvoljava da dobiju bolji koloritet. To možemo sprečiti obavljanjem rezidbe u toku vegetativnog rasta breskve i nektarine.

Ova rezidba se sprovodi u toku vegetacije, pa se zbog tog razloga naziva zelena tj. letnja rezidba. Kod breskve i nektarine u toku vegetacije formira se veliki broj mladara koji stvaraju veliku zasenu u unutrašnjosti krošnje. Da bismo uklonili suvišne grane, poboljšali koloritet i sam kvalitet plodova pristupamo zelenoj rezidbi. Pored uklanjanja suvišnih grana, zelena rezidba ima za cilj i korekciju zimske rezidbe.

Osnovni zahvat u letnjoj rezidbi je uklanjanje letorasta koji rastu uspravno, takozvanih vodopija. Zelena rezidba omogućava lakšu hemijsku zaštitu protiv bolesti i štetočina. Zelenom rezidbom ne bi trebalo uklanjati više od 30 odsto zelene mase po stablu, jer u suprotnom može doći do poremećaja fotosinteze.

Mladi zasadi breskve su dosta bujni, sa više letorasta koji smetaju jedan drugom i zelenom rezidbom ih je potrebno prorediti. Idealno vreme izvođenja zelene rezidbe je pre početka odrvenjavanja mladara. Previše kasno izvedena zelena rezidba ne daje željene rezultate. Posle izvođenja letnje rezidbe zimska rezidba je dosta jednostavnija.

Neposredno nakon izvedene zelene rezidbe neophodno je uraditi tretman fungicidima kako bi se jači preseci grana zaštitili od prouzrokovača različitih infekcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *