Zbog cene goriva Kazahstanci srušili vladu

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je u sredu ostavku vlade, saopštio je njegov kabinet nakon protesta izazvanih povećanjem cene goriva u kojima je ranjeno stotinu policajaca, prenose agencije. 

Policija je suzavcem i granatama za omamljivanje u utorak kasno uveče oterala stotine demonstranata s glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, a sukobi su se nastavili satima u obližnjim delovima grada. Protesti su narušili imidž Kazahstana kao politički stabilne države pod strogim nadzorom, kojim je privlačila stotine milijardi dolara stranih ulaganja u naftu i metalsku industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Tokajev je od vlade i pokrajinskih guvernera tražio da ponovno ograniče cenu tečnog gasa, a zatim i benzina, dizela i druge „društveno važne“ potrošačke robe. Zapovedio je vladi i da razradi zakon o ličnom bankrotu, te da razmisli o zamrzavanju cena komunalnih usluga i uvede pomoć za stanarinu za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima pogođenim demonstracijama nakon što je proglašeno vanredno stanje uz policijski čas i ograničenje kretanja.

Protesti su počeli u pokrajini Mangistau u nedelju, nakon ukidanja ograničenja cene tečnog gasa, popularnog goriva za automobile, prethodnog dana, nakon čega se cena više nego udvostručila.

Tokajev je proglasio vanredno stanje u Almatiju i pokrajini Mangistau, i rekao da su za nasilje krivi domaći i strani provokatori. Ministar unutrašnjih poslova saopštio je da su vladine zgrade, osim u Almatiju, napadnute i u gradovima Šimkentu i Tarazu na jugu zemlje, te da je u sukobima ranjeno 95 policajaca.

Policija je uhapsila više od 200 osoba.

Gradonačelnik Almatija Bakitžan Sagintajev rekao je stanovnicima tog grada da je situacija u gradu pod kontrolom te da bezbednosne snage hapse „provokatore i ekstremiste“. / Agencije /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *