ZBOG ČEGA PROZIVKA PRIVREDNE KOMORE?

Novi Sad, 5. jun 2019.

Poznato je da registrovana poljoprivredna gazdinstva, iako su najveći proizvođači hrane, nisu članovi privrednog komorskog sistema iskazanog u organizaciji Privredne komore Srbije. Međutim, Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice upravo u postojećoj komori vidi razloge za niz nerešenih pitanja u agraru, rekao je za „AgroServis plus” Zlatan Đurić, predsednik Unije i naglasio da o tome oni više neće ćutati, a svoju agrarnu komoru nemaju. Ovih dana su predsedniku Privredne komore Marku Čadežu uputili pismo koje prenosimo u celini.

***

 „Gospodine predsedniče PKS, u ime Unije PP obraćamo vam se ovim zahtevom da se hitno oglasite i sprečite dalje širenje neistina povodom blokade izvoza mesa iz četiri srpske kompanije u Rusiju. Neistine su na RTS-u izneli predstavnici PKS, čiji ste vi predsednik, tačnije Zoran Matijević i Veljko Jovanović.

Neistine kojima dotični obmanjuju javnost su:

1. Da nemamo dovoljno svinja ni za sopstvene potrebe, a kamoli za izvoz – su glupost koju su rekli vaši saradnici.  Zna se da imamo svake godine u rasponu 1 do 1,5 milion tovljenika viška, mimo naših potreba. Ako se na to doda i nekontrolisani uvoz separisanog mesa, onda i ne čudi što Robne rezerve moraju skoro  svake godine da intervenišu na tržištu zbog viškova tovljenika.

2. Minimiziranje i nipodaštavanje preliminarnog izveštaja o izvršenoj inspekciji stručnjaka Evroazijske ekonomske unije (EAEU) – kao da se tu radi o nakakvim bezazlenim tehničkim detaljima, koje će oni brzo rešiti su najveća neistina koju su izneli. Da bi se stvari dovele u red trebaće 3 do 4 godine, uz stručnjake koji znaju da rade svoj posao. Koliko je po našu privredu, naročito stočarstvo i potrošače, katastrofalan i poražavajući izveštaj EAEU saznaće šira i stručna javnost, pošto ćemo danas izveštaj EAEU dostaviti svim medijima. Šta posle ovoga mogu očekivati naši stočari, a šta potrošači i koliko nam je ugrožena zdravstvena bezbednost nacije???

3. Da srpski izvoznici mesa imaju iskustva i da će prevazići probleme – su još jedna neistina koju su izneli. Istina je da imaju iskustva u neuspelim podmetanjima i prevarama. Pored ove četiri mesne industrije “Big-bul” , “Matijević” ,”Zlatiborac” ,”Karneks”  pod zabranom EAEU su još  “Đurđević” (od 2017 god.)  i “Mitros” (od 2018 god.). Takođe i izvoz junećeg mesa u Tursku je propao sve zbog reeksporta, podmetanja, prevara, nesposobnosti i nekompetetnosti službi za kontrolu i monintoring da sprovedu posao do kraja. Zato i ne čudi što su u međunarodnim trgovinskim krugovima naši izvoznici mesa dobili status prevaranata, koje predstavlja PKS i uz čije su zalaganje neki postali nosioci oznake “Srpski kvalitet”. 

4. Povrh svega, u medijima šire neistine da cenu mesa i mesnih prerađevina moraju podići za 40% – što je neviđen bezobrazluk, jer znaju da su cenu mesa pre godinu i više dana formirali na bazi cene živih tovljenika od 200din/kg, a seljacima ih plaćaju 130 do 160 din/kg. Ako se to desi, biće to zločin prema potrošačima.

Mi nismo članovi komorskog sistema, ali iz svega gore ukratko iznetog od vas zahtevamo da se oglasite i sprečite dalje širenje neistina od vaših podređenih iz PKS, a mi ćemo o svemu obavestiti i Predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića!”

Ova Unija poljoprivrednika ima svoje ogranke u skoro 20 opština u Srbiji, a među članovima najviše je stočara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *