Završen sajam turizma u Novom Sadu

Međunarodni sajam turizma, koji je na Novosadskom sajmu održan od 30. novembra do 2. decembra,okupio je više od 240 zlagača iz zemlje i inostranstva.Učesnici su stigli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i  Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Bugarske,Mađarske, Severne Makedonije, Kameruna i Italije.Izlagači su predstavili svoje ponude – usluge i kapacitete, razmenili iskustva. Većina je ostvarila nove poslovne kontakte, koji su već u fazi realizacija ili će se to dogoditi u danima koji dolaze. Organizovane subrojne promocije, prezentacije, paneli, stručni skupovi, degustacije, poklon igre na štandovima…

     Opšti utisak je da je Sajam turizma u Novom Sadu lepši, bogatiji i posećeniji, te su mnogi već sada najavili dolazak i sledeće godine, ali u još jačem sastavu.Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Herceg Novog,Tivta, Kotora, Budve, Bara i Ulcinja predstavili su turističku ponudu Crne Gore na 54. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu. Kako kažu, prvi je put da Boka Kotorska nastupa kao entitet, kao partner na nekom sajmu i to je pomak za koji veruju da će u budućnosti ostaviti traga, te će češće biti partner kao Regija. Poseban akcenat je stavljen na predstojeće praznike i doček Nove godine uz koncerte poznatih umetnika, ali i skijališta i posebne programe kao što su festivali, karnevali i događaji namenjeni najmlađima.

     Na Večeri šampiona Međunarodnog sajma turizma, u Kongresnom centru Masteru sredu 29.novembra, posebna čast ukazana je dobitnicima vrhunskih priznanja Novosadskog  Sajma.Velikim šampionskim peharom nagrađen je Grad sunca, Trebinje, Republika Srpska – BiH – za vrhunski doprinos razvoju hotelijerstva i turizma u republici Srpskoj. Uručena su i 43 Pehara Novosadskog sajma. Sat ranije u Velikoj sali su uručene medalje, plakete, povelje i dilplome.Kvalitet turističkih objekata i usluga je ocenjivan u Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, BiH-RS, Hrvatskoj i Rumuniji i vrednovano je oko 140 učesnika ocenjivanja. Nagrađeni su najbolji veliki,srednji i mali hoteli, hosteli, kafići, poslastičarnice, picerije, apartmani, pansioni, smeštaji u domaćoj radinosti, kampovi, turističke agencije, restorani, turističke Manifestacije, festivali, atrakcije i događaji,obrazovne institucije u turizmu, ostale institucije, objekti i usluge…

   Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam predstavio se u okviru Paviljona Sekretarijata na ovogodišnjem 54. međunarodnom sajmu turizma.Poslednjeg dana Sajma turizma, u subotu, 2. decembra, organizovan je „Probus day“ – dan promocije svih vinara na teritoriji AP Vojvodine, uz očekivano prisustvo učesnika iz Crne Gore i Hrvatske. Prvog dana su promovisani „Najbolji iz Vojvodine“, kako oni koji su dobili oznaku u prethodne dve godine,tako i ovogodišnji dobitnici. Prethodno je promovisana budućnost turizma na teritoriji AP Vojvodine, uz prisustvo oko 50 učenika škola i fakulteta koji imaju turističko – ugostiteljske smerove, kao i ulično vežbanje zbog zdravog načina života. S obzirom na to da Novosadski sajam ove godine obeležava vek postojanja, doneta je i odluka da se svim posetiocima i učesnicima, omogući ulaz bez naplaćivanja karata, uz obaveznu registraciju. Odluku je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa namerom da i na taj način podrži razvoj turizma na našim prostorima, ali i podstakne što brojniju publiku za prisustvo na Sajmu i susret sa učesnicima učini direktnijim.

   Na 54. međunarodnom sajmu turizmabilo je moguće pronaći odgovarajućeg poslovnog partnera, slanjem zahteva za sastanak i predlaganjem termina i zakazivanje B2B sastanka.Registrovana su ukupno 144 profila na platformi iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske,Slovenije, Severne Makedonije, Bugarske, Ujedinjenih arapskih emirata i Italije. Realizovano je 98 sastanaka (88 zakazanih sastanaka na platformi i u Hali „Master“ još 10). Hosted Buyer program kreiran je i osmišljen kao integralni deo Sajma od 2017. godine kako bi se izlagačima omogućio susret sa tur-operaterima iz inostranstva, a gostima Sajma kreirala prillika da upoznaju i dožive Novi Sad, okolinu i specifičnosti ponude našeg podneblja.

   Dani karijere kao poseban segment Sajma turizma, organizovani su na štandu u Hali „Master“. Pored šanse da se upravo tu sretnu oni koji traže posao u turizmu i izlagači – potencijalni poslodavci, bilo je to i mesto za prezentacije, promocije i panele. Predstavljena je turistička ponuda Istre, održane su prezentacije: Nove mogućnosti u promociji turističkih destinacija – predstavljanje za predstavnike turističkih organizacija i malih smeštajnih objekata; Omogućite klijentima online rezervisanje i izgradite svoju promotivnu mrežu – predstavljanje organizatorima  tura i aktivnosti; Dualno obrazovanje – obrazovanje po meri privrede; Primena veštačke inteligencije u turizmu; Ostvarite svoje snove – Putujte, delite svoja iskustva i zarađujte – predstavljanje affiliate programa BOS4.tours platforme. Održani su i gastro paneli: Moderna nacionalna kuhinja Balkana – Možemo li u svet?, Kreiranje jelovnika – zahtevi vlasnika i očekivanja gosta, Ugostiteljska oprema: kvalitet ili cena? Upotreba savremenih aparata u praćenju kulinarskih trendova; Moderne tehnike kulinarstva – potreba ili prestiž?, Kako do kvalitetnog školovanja kuvara? Razlike između balkanskog i svetskog sistema školovanja, Per aspera adastra – Kako do Michelinove zvezdice i zašto?

Na Sajmu turizma – rimski grad i legijski logor Viminacijum

     Priča o nekadašnjem sjaju i propasti rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma, skrenula je pažnju ne samo nacionalne, već i svetske javnosti na svetskoj kulturno-istorijskoj sceni, a do subote, 2.decembra krasila je Aulu Novosadskog sajma. Na temu „Izazovi očuvanja kulturnog nasleđa za razvoj turizma“ govorilo se na panelu koji je okupio stručnjake iz oblasti arheologije i nauke, a koji su tokom razgovora probali da pronađu odgovore na aktuelna pitanja. O značaju lokaliteta cele naše zemlje, govori i podatak da se na UNESKO- voj liste,već u ovom trenutku može pronaći 34 arheološka nalazišta, rekao je dr Nemanja Mrđić sa beogradskog Arheološkog instituta. U saradnji sa profesionalcima Arheološkog instituta iz Beograda, priređen je i kulturno-naučni forum o zaštiti Dunavskog limesa „Living Danube Limes”, s ciljem da se otvori dijalog o sprovođenju mnoštva mera za zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu.

     Udruženje Zelena dolina, HORECA Asocijacija Kragujevac i Novosadski sajam su kao i prethodnih godina, na Sajmu turizma, organizovali međunarodno takmičenje kuvara profesionalaca (seniora i juniora), pod nazivom Gastro kup Srbija 2023.Prvog dana zlatne medalje su osvojili Marija Džingarska – HAK 2 pasta dish i Luka Rudnički – HAK1 jelo od piletine.Drugog dana su proglašeni pobednici festivala Gastro kup Srbija 2023, u 4 kategorije:Best Junior Chef  –  Luka Rudnički Best Senior Chef – Aleksandar Biševac Best team  Meriot Banja Luka

     BEST CULINARY ACADEMY Visoka hotelijerska škola Beograd Nadmetanje je trajalo dva dana, u Hali „Master“. Svi posetioci su mogli da uživaju u uzbudljivim takmičenjima, molekularnoj gastronomiji, Cooking Show-u, prezentaciji različitih nacionalnih kuhinja,seminarima, edukacijama, predavanjima i gasto radionicama. Gastro kup Srbija podržavaju elitna udruženja svetske gastronomije, domaća i strana kulinarska udruženja i iz čijih redova su i sudije na događaju. Domaći i strani stručnjaci vide Gastro kup Srbija kao jedinstvenu manifestaciju koja unapređuje kulinarsku profesiju,okupljajući na jednom mestu kuvare iz Srbije i sveta.

      Poklon-igra za posetioce     Novosadski sajam je Poklon-igru za posetioce organizovao u saradanji sa izlagačima. Obezbeđeno je 30 poklona, a darodavci su bili: Turistička organizacija Grada Kikinde, Vizal Group, Novi Sad, Garetovkonak, Prolom Banja, putujem.online, Modena Travel, Novi Sad, Turistička organizacija Zlatibor, Gold gondola Zlatibor, Fruške terme, JP Putevi Srbije, Turistička organizacija opštine Knjaževac, Garni Hotel Imperium, Subotica i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Sijarinska Banja. Ulaz na 54. međunarodni sajam turizma nije naplaćivan.

       33. zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije

    Sastavni deo Sajma turizma na Novosadskom sajmu bio je i 33. zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije. Organizator događaja je Udruženje za očuvanje, unapređenje i razvoj gostiteljstva I turizma Republike Srbije. Događaj je održan u prostoru Zlatne dvorane Novosadskog sajma -takmičenje, proglašenje pobednika sa uručenjem priznanja i svečanosti – Otvaranje i Dodela priznanja.Brojne su kategorije u kojima se se nadmetali: Obavljanje recepcijskih poslova, Spremanje dvokrevetne sobe, Pripremanje barske mešavine, Prezentacija i posluživanje belih, crvenih i penušavih vina,Takmičenje konobara u postavljanju stolova, Usluživanje svečanog ručka, Takmičenje poslastičara u izradi eksponata poslastičarskih radova, Takmičenje pekara u izradi raznih vrsta peciva i pekarskih proizvoda, Pripremanje nacionalnog jela, Kuvarstvo pripremanje svečanog menija od 4 ganga, Pripremanje jela u kotliću, Karving, Takmičenje kuvara u izradi kuvarskih eksponata klasične kuhinje, Obavljanje recepcijskih poslova, Pripremanje barske mešavine, Usluživanje svečanog ručka, Čokoladni dezert, Kotlić, Poslastičaski eksponati. Na prvom mestu među odraslima našla se SPECIJALNA BOLNICA PROLOM BANJA sa 1260 bodva i 5 Pehara. Među učenicima najbolji su bili oni iz SŠ SVETOZAR MILETIĆ, NOVI SAD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *