Zašto su poljoprivrednici i dalje u protestu

Sredinom maja ove godine, nakon višesatnih pregovora sa predstavnicima nekoliko poljoprivrednih udruženja, Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je Sporazum o saradnji u 13 tačaka. I dok resorna ministarka tvrdi da je ispunjeno baš sve, poljoprivrednici koji učestvuju u protestu kažu da to nije tačno. Šta je pre šest meseci dogovoreno, a šta i dalje traže paori? Svih sedam dana, koliko organizuju blokade, iznad svih uslova ponavljaju jedan – gorivo bez akciza.

„Plavi dizel“, kako ga kolokvijalno nazivaju, ili gorivo za agrar bez akciza, danima kroz blokade saobraćajnica traže poljoprivrednici. Oni tvrde da akcize sada čine polovinu cene goriva. Jedan od organizatora protesta u Novom Sadu Mileta Slankamenac podseća da se to traži već deset godina, kao i da resorna ministarka koja tvrdi da su ispunjeni svi zahtevi, nije razgovarala sa njima, poljoprivrednicima koji sada protestuju.

Traže i da subvencije po hektaru obradive zemlje budu 300 evra, kao i povećanje cena žitarica, premija za mleko i podsticaje od 340 evra po kravi.

Uz ove urgentne, dostavili su poljoprivrednici Ministarstvu i listu zahteva za narednu, 2024. godinu.

Na prvom su mestu subvencije za biljnu proizvodnju, 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta.

Potom traže da premija za mleko bude 19 dinara po litru.

Ta dva zahteva primeri su onih koji su dogovoreni u maju, a za koje Ministarstvo tvrdi da su ispunjeni.

Traže se u 2024. i subvencionisani krediti tokom cele godine, kao i brisanje iz kreditnog biroa.

Kada je reč o stočarstvu, pored ostalog, traže poljoprivrednici podsticaj za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu, pronalaženje rešenja za dugovanja i izmena Zakona o penzionom osiguranju za poljoprivrednike.

Šta je dogovoreno u maju i prema navodima Ministarstva potpunosti ispunjeno?

Pored ostalih, među tih 13 tačaka je upravo i uvođenje „plavog dizela“ koji se sada ponovo traži, kao i veći iznosi za biljnu proizvodnju.Tada je dogovoreno i da premija za mleko sa 15 bude povećana na 19 dinara, a da se podsticaji za mlečne krave povećaju sa 30 na 40.000 dinara, što se nalazi i u zahtevu za 2024. godinu.I tada se govorilo i o naknadi za odvodnjavanje, dogovoreno je da se uklone 50 odsto, a da će u potpunosti biti od 1. januara 2024. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *