Zašto beli luk uvozimo ?

Možemo da proizvedemo kvalitetan beli luk a uvozimo kineski

26. juna 2020.

Zbog manjeg roda Evropa najavila da će i ove godine nabaviti ovaj proizvod na kineskom tržištu, u Srbiji raste cena domaće sorte.

Evropa će ove godine izgleda opet morati da uvozi veće količine kineskog belog luka, jer su količine kojima raspolažu najveći proizvođači već rasprodate. Rane sorte u Italiji su već prodate, u Francuskoj se očekuje prinos kao proteklih godina, ali su pojedini delovi Španije suočeni s velikim gubitkom. Istovremeno, u Kini je proizvedeno 20 odsto više ove vrste luka nego prošle godine.

Prema zvaničnim podacima Evropske komisije zemlje članice EU godišnje proizvedu oko 400.000 tona belog luka, u poređenju sa oko 28 miliona tona u čitavom svetu. Naime, većini zemalja nije dovoljna domaća proizvodnji, pa ga često uvoze iz Kine ili Argentine.– Cela Evropa čeka da proizvodi postanu dostupni kako bi proverili kvalitet posle padavina u poslednjih nekoliko nedelja – izjavio je predstavnik kompanije „Agrimpedž farming”, Antonio Tucilio.

–Berba u južnoj Italiji je prošla bez problema. Većina belog luka se prodala u svežem i poluprerađenom stanju na tradicionalnim lokalnim tržnicama. Kasne sorte se i dalje beru i očekuje se da će biti završeni radovi za dve nedelje – napomenuo je on i dodao su se sve količine ranog belog luka već prodate, a da se očekuju kasne sorte iz oblasti Veneta i Emilije Romanje.

Količine u Francuskoj su otprilike iste kao i proteklih nekoliko godina, dok je u Španiji kvalitet na području Kordobe dobar, ali je oko 20 odsto prinosa  oštećeno kišom i nižim temperaturama. Ukupni gubici bi, kako se procenjuje, mogli da dostignu i do 50 odsto, što bi i te kako uticalo na njihovu proizvodnju jer je ta država vodeći evropski uzgajivač i izvozi beli luk na gotovo sve kontinente.

Kada je reč o Kini,  kvalitet proizvoda je dobar i prinos je zadovoljavajući, a cene su značajno niže u odnosu na prošlu godinu,što bi moglo uticati na međunarodno tržište. Cene u Evropi , kako se očekuje, neće pasti, jer je izvesno da količine proizvoda neće biti dovoljne.

Srbija već godinama uvozi beli luk ne samo iz Kine, već i iz Egipta, Španije, Albanije a manje količine i iz Makedonije i Argentine.Samo u 2018. uvezli smo oko 440 tona ovog značajnog i traženog poljoprivrednog proizvoda. Ipak gotovo 90 odsto isporuka stiže upravo iz Kine iako je proizvodnja, kako kažu domaći proizvođači, izuzetno isplativa.

Kineski beli luk i po izgledu i po ukusu razlikuje se od domaćeg – krupniji je i manje intenzivnog ukusa od našeg. Proizvođač iz okoline Zrenjanina, koji na porodičnom gazdinstvu od prošle godine ima zasad na 10 ari, kaže za „Politiku” da je više nego zadovoljan prinosima ali i zaradom. Trenutna cena je oko 350 dinara za kilogram na veliko ili 500 dinara ako se prodaje na malo. Ova sezona nije bila posebno pogodna jer je nedostajalo vlage u vreme sejanja, a u prednosti su bili oni koji su mogli da zalivaju.

– Ove godine postižemo nešto bolju cenu nego prošle jer ga je i manje na tržištu. U našem selu svaka treća kuća sadi beli luk i sve se proda. Kada smo počinjali jedva smo na tržištu našli dovoljno semena–- objašnjava i dodaje da je u ovom kraju čak i grupa Kineza krenula u proizvodnju.

– Oni, koliko čujemo, obilaze evropske zemlje i ispituju koje je zemljište najpodesnije za uzgajanje. Posadili su njihovu sortu luka na oko 10 hektara ali navodno nisu zadovoljni prinosom – kaže proizvođač sa kojim smo razgovarali. Najveći pritisak, ističe, dolazi od nakupaca koji pokušavaju da snize cene poljoprivrednih proizvoda, pa tako i domaćeg belog luka.

Izvor:Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *